Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fyra av tio kan tänka sig att köpa läkemedel på nätet

Med risk för att köpa falska receptbelagda läkemedel är cirka 40 procent svenskar beredda att vända sig till icke godkända apotek på nätet. Det visar en liten studie från Lunds universitet. En siffra som stämmer överens med Läkemedelsverkets stora Sifo-undersökning 2015.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-20

Annons

– Man är inte medveten om risken, och de som är medvetna om risken tar den eftersom de tycker att det är lättare och bättre än att gå till doktorn och vänta jättelänge eller behöva berätta att man behöver antidepressiva, potenshöjande eller bantningsmedel. Man skäms för det, säger etnologiprofessor Susanne Lundin vid Lunds universitet.

På svenska apotek och godkända nätapotek är risken för att få förfalskade läkemedel minimal, men i världen i stort är förfalskad medicin vanlig, enligt uppskattningar från WHO. Falska läkemedel som antingen inte hjälper eller är giftig. I studien uppgav var sjätte person att de hade köpt medicin utomlands, och som de misstänker inte fungerar som den ska.

Mer utbildning kring falsk medicin

Undersökningen bygger på en webbenkät till drygt hundra personer och resultatet stämmer väl överens med Läkemedelsverkets stora SIFO-undersökning 2015. Där uppgav 40 procent att de kunde tänka sig att handla receptbelagda mediciner på nätet utan läkarinblandning. Även 200 läkare på akutmottagningar och vårdcentraler har tillfrågats varav en tredjedel misstänkte att deras patienter tagit förfalskade läkemedel. Samtidigt svarade en betydande del av läkarna att de inte ens kände till problemet. Mer utbildning i landstingen kring falsk medicin är av stor vikt, enligt Margareta Troein Töllborn, professor i allmänmedicin vid Lunds universitet.

Annons
Annons

– Förfalskade läkemedel var inte ett problem för 30 år sedan och sjukvårdshuvudmännen har inte funderat över att man ska informera eller kräva kunskap om det här, säger Margareta Troein Töllborn.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-01-20 14:38 (8 år sen)

    Jag har köpt läkemedel på nätet men det är för problem som svenska läkare inte behandlar så väl, eller inte har kunskap om. I övriga världen har man kommit mycket längre generellt inom hälsa och medicin än i Sverige, så det kräver att man köper mediciner från andra länder.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.