Fostervävnadsprov ska förutspå framtida sjukdomar
Protein Atlas-projektet som bedrivs vid Uppsala universitet har pågått i drygt ett år och består av en atlas innehållande 16 000 proteiner som finns i våra kroppar. Än har forskarna inte lyckats hitta alla proteiner som man vet att det finns gener för i människans DNA och jakten fortsätter.
Cecilia Lindskog Bergström, forskningsledare för projektet, ska tillsammans med kollegor försöka hitta de återstående proteinerna genom att ta vävnad från foster. Det rapporterar Sveriges Radio.
– Ett antal procent av de här proteinkodande generna uttrycks inte i något av de här 32 organen som vi har analyserat. Då skulle man kunna tänka sig att vissa av de här generna uttrycks under fosterutvecklingen, säger Cecilia Lindskog Bergström till Sveriges Radios vetenskapsredaktion.
Atlas underlättar forskningsarbete
Med hjälp av den atlas som skapats och som finns tillgänglig på nätet kan forskare få bättre förståelse för hur människans organ fungerar och var olika proteiner i kroppen finns – de flesta läkemedel fungerar nämligen så att dem stänger av eller sätter igång proteiner i våra kroppar.
Nu till våren ska forskarna undersöka proteiner från fostervävnad för att förstå sjukdomar som drabbar människor i vuxen ålder, cancer till exempel.
Proteinerna i människokroppen är livsviktiga på så vis att de bland annat håller oss levande, förbränner ämnen och ser till att celler utför rätt saker.
DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu