Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Patientens ställning stärks med riktlinjer

För att stärka patienternas ställning i vården har socialstyrelsen sammanställt målgruppsanpassad information baserad på de nationella riktlinjerna. I juli 2010 presenterades patientversioner för diabetessjukvård och för behandling av depression och ångestsyndrom. Sedan tidigare finns bland annat patientversioner för riktlinjerna vid hjärtsjukdom och för stroke.
Annons

Kristina Eklund, metod- och kvalitetsansvarig på enheten för nationella riktlinjer på Socialstyrelsen, berättar att meningen är att det ska finnas patientversioner till alla nationella riktlinjer för vården och att arbetet med att skriva dem börjar så snart de aktuella riktlinjerna är godkända. Riktlinjerna för vård av demenssjukdom samt för vård av schizofreni är nu ute på remiss.

– Det planeras även för patientversioner inom levnadsvanor och inom tandvård, men de kommer troligen att rikta sig mer till allmänheten då mycket handlar om förebyggande, säger Kristina Eklund.

Socialstyrelsen samverkar med olika patientföreningar och enligt Kristina Eklund är föreningarna positiva till informationen. Många av patientföreningarna delar ut patientversionerna som broschyrer.

Annons
Annons

– De här patientversionerna är inte tänkta som information kring själva sjukdomen, de ska finnas för att patienten ska veta vad de kan förvänta sig av vården. Om någon till exempel inte blir erbjuden en behandling som finns i riktlinjerna så ska de ha något att hänvisa till, säger Eklund.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-8 23:52 (9 år sen)

    Jag har sett flera exempel pe5 att folk golaogt efter ett pe5ste5ende, hittat en faktoid och le4nkat till den, i tron att artikeln *bekre4ftar* pe5ste5endet. Som den om Bill Gates pe5ste5dda citat - de4rav den inledande brasklappen de4r.Jag har uppme4rksammats pe5 problemet och funderat en del pe5 det. Snopes.com inleder sina artiklar med ett stort FALSE eller TRUE (ne5got se5dant) i rf6tt eller grf6nt. Me5ste man verkligen vara se5 f6vertydlig? - Kanske det. c5 andra sidan bekre4ftar det kanske ne5gonting...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.