Netdoktor i Almedalen 2018 - Patienten i fokus
Under årets Almedalsvecka kommer Netdoktor, tillsammans patientföreningar och Dagens Medicin, sätta patienten i fokus. Varför ska det till exempel ta 3,5 år för att få diagnosen psoriasisartrit? Och hur ska 45 000 sjukskrivna sköldkörtelpatienter få hälsan åter så att de kan börja arbeta igen? Du är välkommen att delta i diskussionerna.
ONSDAG 4 JULI
14.40–15.30: Sverige 2023 - Vårdsystemet är borta. Sörjt av få, ihågkommet av färre
I en nära framtid: Vårdsystemet som vi känner det är borta. Det är sörjt av få och ihågkommet av färre. Digitaliseringens påverkan har tagit fart och vi ser genomgripande förändringar. Hur ser styrningen ut? Var ligger makten? En spännande framtidsspaning om vad vi behöver förbereda oss för!
Plats: Burmeisters bakficka, Tage Cervins gata 8
Medverkande:
Anders Ekholm, vvd Institutet för framtidsstudier, Sara Riggare, spetspatient och forskare vi Karolinska institutet, Krim Talia, chef för Healthcare, Rise, Johan Järte, chef för IML på Lif, med dir Lyfepond.se
Arrangörer: Bonnier Healthcare
TORSDAG 5 JULI
Under årets Almedalsvecka förlängs seminarieverksamheten på Vårdtorget med en halvdag där patienten står i fokus. Under torsdagen kommer Netdoktor, tillsammans med Dagens Medicin och patientföreningar belysa de luckor som finns i vården som patienterna själva vittnar om.
8.15-09.00: Jakten på en diagnos – så kan fler få rätt behandling
Det tar i snitt 3,5 år för en patient att få diagnosen psoriasisartrit (PsA), det visar en omfattande patientundersökning av Netdoktor i samarbete med Reumatikerförbundet och Psoriasisförbundet.
De personer som lever med ledsmärtor, men som ännu inte fått diagnos, upplever ett stort missnöje med vården och använder betydligt mer opiatläkemedel. Samtidigt visar forskning att sjukdomen förvärras successivt för de som inte får behandling.
– Det är oacceptabelt! Lång väntan kan leda till permanent ledförstörelse och vävnadsskador. Utan rätt diagnos och tidig behandling leder sjukdomarna till felaktig medicinering och nedsatt livskvalitet, säger Lotta Håkansson, förbundsordförande i Reumatikerförbundet i en tidigare intervju.
Under detta seminarium kommer en panel av politiker och experter få ta ställning till förslag från två av Sveriges största patientorganisationer och analysera varför förändringen dröjer.
Ny kostnadsfri kurs: Om Addisons sjukdom »
SE OCKSÅ: Film: Psoriasisartrit en svårdiagnostiserad sjukdom
Plats: Burmeisters bakficka, Tage Cervins gata 8
Medverkande:
Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd SLL, Vivianne Macdisi (S), regionråd Region Uppsala, Gerd-Marie Alenius, reumatolog och överläkare, NUS, Umeå, Lotta Håkansson, ordförande, Reumatikerförbundet, Tina Norgren, ordförande, Psoriasisförbundet, Ove Andersson, 2e vice ordförande, Svenska Läkarförbundet.
Arrangeras tillsammans med: Novartis, Psoriasisförbundet, Reumatikerförbundet, Dagens Medicin.
Godkännandenummer SE1805832753.
Dokumentation i form av film och artikel från Almedalen: Psoriasisartrit - en komplex sjukdom
9.15–10.00: Vem kan hjälpa den komplexa patienten?
Som kroniskt sjuk i en komplex sjukdom är det vardag att kämpa för att få rätt vård. Patienter som drabbas av sjukdomar där flera olika vårdnivåer och specialiteter är inblandade upplever ofta stor frustration. Psoriasis är ett tydligt exempel på hur dagens vårdorganisation inte lyckas möta alla patienters behov.
Men borde det inte gå att organisera vården på ett annat sätt?
Här kommer vi fördjupar oss i ett patientfall och tillsammans med publik, professioner och panel organisera om och skapa den ideala vården utifrån de hinder patienten stöter på.
LÄS OCKSÅ: 9 enkla tips – så får du psoriasisen att sluta klia
Plats: Burmeisters bakficka, Tage Cervins gata 8
Medverkande: Camilla Waltersson Grönwall (M), socialpolitisk talesperson, Dag Larsson (S), landstingsråd, SLL, Marina Tuutma, ordf, Svenska Distriktsläkarföreningen, Tina Norgren, ordförande, Psoriasisförbundet, Birgitta Stymne, överläkare Universitetssjukhuset, Linköping
Arrangeras tillsammans med: Dagens Medicin och Psoriasisförbundet
Dokumentation i form av film och artikel från Almedalen: Överläkaren - risken för felbehandling minskar med fast läkare
10.15–11.00: Den dolda folksjukdomen som för kvinnor bort från arbetsmarknaden
Underfunktion i sköldkörteln drabbar var tionde kvinna i Sverige och på grund av denna växande folksjukdom är 45 000 patienter sjukskrivna under längre perioder. Men med rätt vård skulle dessa kvinnor få tillbaka sin hälsa och kunna arbeta.
Vad kan vården göra för att minska lidandet och de växande sjuktalen bland sköldkörtelsjuka?
Plats: Burmeisters bakficka, Tage Cervins gata 8
Medverkande: Anders Palm ordförande Sköldkörtelförbundet, Marie Morell (M), vice ordförande i sjukvårdsdelegationen SKL, Catharina Bråkenhielm (S), ledamot socialutskottet, Kerstin Brismar, professor, Karolinska Institutet, med flera.
Arrangeras tillsammans med: Dagens Medicin Agenda, Sköldkörtelförbundet
Dokumentation i form av film och artikel från Almedalen: Forskare - utvecklingen inom sköldkörtelvården har stannat av
Kommentera denna artikel
Hej Kerstin!
Ni som inte är där får följa oss live på sociala medier samt läsa artiklar från seminarierna. Vi kommer även att filma, men inget som kommer att streamas live. Men videoklippen kommer att publiceras efter seminarierna.
Vi som inte är där får vi se det på tv ? SVT forum?
Inga har kommenterat på denna sida ännu