Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Man har rätt att vara med och ta beslut om sin vård och behandling

I mötet med hälso- och sjukvården ska du själv få vara med och ta beslut rörande din hälso- och sjukvård och din integritet ska respekteras. Därför måste du som patient, i de allra flesta fall, ge ditt samtycke till den vård som du ska få. Ett samtycket kan exempelvis ges muntligt eller skriftligt, och du kan när som helst ta tillbaka ditt samtycke.


Publicerad den: 2021-04-27

Annons

Om patienten är ett barn

Om patienten är ett barn ska vårdgivaren ändå försöka ta reda på vad barnet själv tycker och tänker om den vård som erbjuds. Hänsyn ska dock tas till ålder och mognad

Om man inte kan ge sitt samtycke

Om du exempelvis är medvetslös och inte kan ge ditt samtycke, ska hälso- och sjukvården ändå ge akut vård för att rädda ditt liv eller din hälsa.

Du ska få information om konsekvenserna om du inte ger ditt samtycke

Om du som patient inte ger ditt samtycke och tackar nej till en viss vård eller behandling har hälso- och sjukvården skyldighet att ge dig information om vilka konsekvenser det kan leda till.

Annons
Annons

Vården ska utformas i samråd med dig som patient

Vården ska så långt som möjligt utformas och även genomföras i samråd med dig som patient. Om du själv ska genomföra vissa vård- eller behandlingsåtgärder ska dessa utgå från dina önskemål och dina individuella förutsättningar.

Delaktighet som närstående

Som närstående till en patient ska man också få möjlighet att medverka i utformningen och genomförandet av patientens vård, om det är lämpligt och om det inte finns några bestämmelser om sekretess och tystnadsplikt.

Utbildning om patientlagen

Vill du lära dig mer om vilka rättigheter du har som patient? Gå vår webbaserade utbildning om patientlagen - utbildningen är helt gratis att genomföra. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Christina 2021-05-26 20:48 (3 år sen)

    När man vid första besöket, ställs med en skriven information om tablettbehandling för svår psoriasis utan att få information om risker och alternativ torde inte vara ”i samråd med patienten”. Vid ett andra besök, efter 6 månader, få veta att de kan bli konsekvenser inuti kroppen när inte tablettbehandlingen accepterades och att då i princip dumförklaras som patient. Tack för er information som gör att jag står på mej i min övertygelse.

  • Avatar Kalle 2021-05-14 14:17 (4 år sen)

    Jag undrar över vad som händer när äldre ensamma människor börjar glömma bort hur man på datorn/mobilen loggar in med Bank-ID. Om då banken får reda på detta, raderar dom då kontot som gör saken ännu värre att sköta sin ekonomi, för dom som bor ensamma får ingen hjälp. Husläkarna under 1177 som läser remissvar från andra sjukhus bryr sig inte ett dugg om detta. Min husläkare har under två år aldrig tagit kontakt med mig, utan det är jag som måste ta kontakt med honom och undra om inte remissvar från undersökande läkare kommit ännu. Då blir han förbannad som hänvisar till journalen där jag själv kan läsa remissvaren som är skrivna på läkarspråk som många gånger är rena grekiskan för oss äldre patienter som inte har en aning om vad de betyder. Lägg ner värdelösa husläkartjänsten under 1177 och återinför gamla hederliga husläkarmottagningarna där en och samma läkare hade hand om patienten från vaggan till graven som regelbundet följde upp patientens krämpor som helt plötsligt ringer och föreslår en remiss till avdelning som får kolla upp misstänkt ny krämpa som äldre patienter inte har en aning om som läkaren har full koll på som blir årgärdad innan värre saker händer ,som faktiskt är husläkarens ansvar att hålla koll på. Under 1177 känner vi patienter oss som ekonomiska resurser, i ställer för patienter med vårdbehov. skäms.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.