En upplyst patient har större möjlighet att begära bättre vård
Vem har rätt till fast vårdkontakt eller fast läkarkontakt? När har man rätt att begära en ny medicinsk bedömning? Hur snabbt ska man få komma på vårdbesök? Och hur delaktig ska man egentligen få vara som patient i beslut rörande sin vård och behandling? Lär dig mer om detta i Netdoktors utbildning om patientlagen.
“Jag har tagit flera skärmdumpar för att kunna använda dem som bevis i framtida vård”, skriver en av alla de som redan gått utbildningen.
Vilka skyldigheter har hälso- och sjukvården gentemot dig som patient och dina anhöriga eller närstående? Det kan du läsa mer om i patientlagen som trädde i kraft 2015. Syftet med lagen är att stärka patientens ställning inom hälso- och sjukvården på områden som exempelvis tillgänglighet, delaktighet, kontinuitet och samordning.
Klicka här för att gå till utbildningen om patientlagen!
Klicka här för att gå till utbildningen om patientlagen!
Kommentera denna artikel
Håller inte med fullt ut. Min erfarenhet är tyvärr att några läkare jag träffat har blivit irriterade över att jag som patient vet mer än vad dom gör. Som sjuksköterska med lång erfarenhet gör jag faktiskt det ibland. Har ibland tagit med kopior av artiklar i Pso-nytt och lämnat till min läkare. Andra läkare har blivit riktigt otrevliga när jag föreslår t.ex samsjuklighetssymptom som en orsak. Fast är man stark kan man ju höja rösten och bli otrevlig tillbaka. Min senaste husläkare sa "vad sa du att det hette?" när jag nämnde psoriasisartrit. Hen såg ut som att hen inte hört det uttrycket tidigare, men jag kan ju ha läst av hen på fel sätt.
Inga har kommenterat på denna sida ännu