Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så ska vården rikta rätt fokus på patienten

Ökat patientinflytande och bättre möjligheter till patientmedverkan är en stark trend inom vården och ses som en viktig del i förbättringsarbetet - både internationellt och i Sverige. Frågan är bara hur det här ska tas från begrepp på pappret till verklighet.


Lovisa
Publicerad den: 2017-07-03

Annons

– Det är dags att lämna ideologin där allt handlar om att följa budget. Istället måste vi fokusera på patienten och vad som är viktigt för individen. Det vill säga utfallet snarare än kostnader. Det sa Anders Lönnberg, Regeringens Life Science samordnare under seminariet Från ord till handling – att mäta värdet för patient.

Han tillsammans med flera andra aktörer från både patientorganisationer och läkemedelsföretag jobbar nu med att tillsammans med mäta värdet av utifrån patientens perspektiv för att på så vis förbättra vården.  

Använd redan befintliga resurser

Både i Sverige och internationellt diskuteras nu alltmer hur vården ska utvecklas för att bättre möta patienternas behov och skapa mesta möjliga värde av de tillgängliga resurserna som redan finns. 

Annons
Annons

Jonas Andersson, Ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen, (L) menar att Sverige kan se sig som ledande när det gäller god medicinsk kvalité. Däremot är han inte lika positiv i frågan om det patientupplevda värdet.

– Det är rent ut sagt uselt! Men samtidigt finns det saker som fungerar och det måste de fortsätta göra. Ingenting ska uteslutas men mycket behöver adderas och förbättras. Vi måste se till vad som är viktigt för personer med olika typer av diagnoser.

Mer än bara friskförklaring

Han tar prostatacancer som exempel på diagnos där utfall varierar beroende på patient.

–Det handlar inte bara om  att ta bort en  tumör vilket det idag fokuseras på. Det är mer än så. Exempelvis erektionsproblem som är en följd och som kan leda till försämrad livskvalité för patienten. Livet efter friskförklaringen är inte helt oproblematisk och det måste fångas upp.

Annons
Annons

Ny kostnadsfri kurs: Om Addisons sjukdom »

Elisabeth Bergsten Nordström, Ordförande för bröstcancerföreningarnas Riksorganisation håller med. Hon menar att uppföljning av patienter är en förutsättning för att de också ska känna sig trygga och motiverade.

– En trygg, välinformerad och uppföljd patient sparar man otroligt mycket på. De belastar ju vården mindre i längden.

Läkemedel når inte alla

När det gäller mindre belastning på vården har även Anders Lönnberg ett konkret exempel på hur det går att arbete mer kostnadseffektivt. Han menar att potential finns redan nu och att läkemedel ständigt utvecklas men inte når patienterna.

– Varför vänta? Det finns redan nu utvecklade diabetesläkemedel som dessutom jämförts med äldre varianter där man sett att kopplingen till hjärt-kärl sjukdomar är avsevärt mindre hos de nyare. Men ändå väljer man att använda gamla eftersom de är billigare. Men på lång sikt kostar det mer.

Men från ett patientperspektiv då? Vad är det viktigaste? 

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-07-3 22:14 (7 år sen)

    Väldigt bra och intresseväckande artikel. Ser fram emot fler artiklar under Almedalsveckan.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.