Öronmusslan, skador och sjukdomar
Ytterörat utsätts för diverse skador och sjukdomar. Flera av dessa kräver aktiv behandling för att undvika komplikationer.
Vad är öronmusslan?
Öronmusslan är den medicinska benämningen på den utvändiga delen av örat. Denna del är utsatt för skador och sjukdom.
Vilka tillstånd kan drabba öronmusslan?
Hematom, blodansamling
En blödning i själva öronbrosket. Man får en blodansamling på örat som är lätt att se. Tillståndet uppstår oftast efter slag mot örat. Om tillståndet inte behandlas kan blodansamlingen trycka mot öronbrosket så att det inte får tillräcklig blodförsörjning, vilket kan leda till att broskvävnaden dör. Det kan i sin tur leda till missbildning av ytterörat/öronmusslan, så kallade brottaröron eller "blomkålsöra".
Perikondrit, broskinflammation
En bakteriell infektion i området i och vid brosket i öronmusslan. Infektionen uppstår oftast efter skador på brosket som till exempel akupunktur, piercing, förfrysning, slag eller operationer i området. Detta tillstånd kan leda till att brosket faller ihop om det inte behandlas.
Erysipelas, rosfeber
Orsakas av en infektion med streptokockbakterien. Detta tillstånd kan uppstå efter öroninflammationer, eksem i hörselgången, från hål i öronen eller slag mot örat.
Aterom, talgansamling
Ett tillstånd som orsakas av stopp i utförsgången till en talgkörtel. Utförsgången till talgkörteln blockeras och det uppstår en ansamling av talg i körteln. Sådana talgansamlingar blir lätt inflammerade. Den vanligaste platsen för aterom på ytterörat är i örsnibben.
Hudcancer
Hudcancer på örat uppträder mestadels hos äldre människor. Tillståndet återfinns sällan hos yngre människor. Ses i form av sår som inte läker. Är ofarlig om cancerförändringarna avlägsnas och sprider sig ytterst sällan.
Vilka är symtomen och hur behandlas tillståndet?
Hematom
Är i allmänhet smärtsamma och man får relativt snabbt en röd svullnad på örat. Behandlingen består i att tömma ut blodansamlingen med hjälp av en liten nål eller ett litet snitt. Behandlingen bör ges inom 24 timmar efter att skadan uppstått.
Perikondrit
Detta tillstånd ger en diffus, röd och öm svullnad av ytterörat, framförallt den broskiga delen av ytterörat. Behandlingen består av antibiotika. Om det kommer var ifrån infektionen kan det vara nödvändigt att öppna upp lite mer för att så mycket var som möjligt ska tömmas ut innan en eventuell antibiotikabehandling sätts in.
Rosfeber
Örat blir rött, varmt och svullet. Svullnaden och rodnaden kan också sprida sig i huden runt örat. Rosfeber kan också ge små blåsor och feber. Behandlas med antibiotika, penicillin.
Aterom
Det bildas en mjuk knuta som kan bli relativt stor. Den kan med tiden bli infekterad av bakterier. Behandlingen består i att knutan tas bort, eventuellt används antibiotika om patienten dessutom har fått en infektion.
Hudcancer
Detta tillstånd misstänks ofta vid sår som inte läker. Utredning och behandling görs av en öron-, näs- och halsspecialist.