Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Öron

Inflammation i hörselgången, hörselgångseksem

Vid hörselgångseksem finns en inflammation i huden som går från ytterörat till trumhinnan. Vanliga symtom är rodnad, klåda och smärta.


Mats Halldin, legitimerad läkare
Uppdaterad den: 2021-10-13

Annons

Vad är inflammation eller eksem i hörselgången?

Vid hörselgångseksem finns en inflammation i huden, med rodnad och svullnad, som går från ytterörat till trumhinnan. På medicinskt språk talas om extern otit.

Hörselgångseksem är en relativt vanlig sjukdom. Tillståndet är vanligast bland vuxna, men den förekommer även hos barn, särskilt i åldersgruppen sju till tolv år. Det antas att cirka 10 procent av befolkningen vid ett eller annat tillfälle får hörselgångseksem.

Annons
Annons

Symtom

Inflammation i hörselgången kan orsaka intensiv smärta, klåda och obehag. Ibland kan det rinna vätska från örat. Man kan uppleva en svullnadskänsla av hörselgången och man kan få sämre hörsel till följd av att ljud inte når in till trumhinnan. Vid kraftig inflammation kan man dessutom få feber och sjukdomskänsla.

Orsak

Akut hörselgångsinflammation beror ofta på grund av en störd hudbarriär lokalt i hörselgången. Öronvax innehåller många ämnen som skyddar hörselgången mot infektioner. Man bör därför undvika att avlägsna för mycket öronvax eftersom detta ökar risken för inflammationer. 

Tillståndet kan utlösas av olika faktorer som leder till att bakterier eller svampsorter som normalt befinner sig på huden i öronkanalen kan börja föröka sig. Den vanligaste utlösande faktorn är fuktighet i hörselgången och akut hörselgångsinflammation är därför vanligare på sommaren samt bland simmare och surfare. Andra riskfaktorer är lite öronvax, hudsjukdomar i hörselgången, trånga hörselgångar, användning av hörapparat och efter mekaniska skador.

Inflammationen kan utlösas av petning i örat med bomullstopps eller liknande. Inflammation kan också uppstå till följd av irriterande ämnen i hörselgången, såsom hårsprej eller hårfärg.

Långvarig hörselgångsinflammation beror vanligen inte på bakterier. Vanliga orsaker är istället allergi på grund av metallörhängen, kemikalier i kosmetika och schampo, eller plast i hörapparat. Generella hudåkommor som atopiskt eksem eller psoriasis kan vara svåra att behandla i en trång öronkanal. Kronisk inflammation kan leda till trång hörselgång med åtföljande hörselnedsättning och kan göra det svårt att anpassa en hörapparat.

Diabetes ger ökad risk för inflammation i hörselgången. Detta beror på att sjukdomen minskar hudens förmåga att skydda sig mot infektioner. Detsamma gäller om hörselgången blockeras av ett främmande föremål.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen är ofta lätt att ställa eftersom symtomen ofta är typiska. En undersökning av örat där man känner på örat och tittar in i örat med en örontratt (otoskop) ingår. Huden i hörselgången är vanligen röd och svullen – ofta så att det hindrar insyn till trumhinnan. Det kan vara svårt att bedöma om trumhinnan är intakt.

En öronsköljning med vatten eller alsolsprit kan vara nödvändig för att få bättre insyn i örats inre delar. Sköljningen har också en behandlande effekt. Lymfkörtlar i närheten av örat kan vara förstorade och ömma och det kan vara smärtsamt att gapa. I vissa fall tas ett prov av det sekret som kommer ut från hörselgången för att avgöra vilken mikroorganism som orsakat inflammationen. 

Behandling

Det viktigaste är att man håller örat torrt. Avstå ifrån att simma eller liknande tills tillståndet är under kontroll och använd fetvadd när man duschar huvudet. Man bör också undvika att använda öronproppar. Man bör inte heller försöka att rensa ut vax från örat.

Hörselgångsinflammation behandlas ofta med örondroppar eller salva som innehåller såväl antibiotika som inflammationsdämpande medel (kortison). Vid kraftig svullnad kan man innan behandlingen lägga in en tygbit i hörselgången som fuktats med alsolsprit. Alsolsprit skapar en syrlig miljö som gör att bakterier inte trivs och sväller av huden. Det finns också öronsprayer tillgängliga på apotek som innehåller ämnen som skapar en syrlig miljö och som kan prövas i lindriga fall. 

Antibiotika som tabletter har inte bättre effekt än behandling med droppar, men kan behöva ges hos personer med dåligt fungerande immunförsvar eller vid allvarlig sjukdom med hög feber. 

Hur man använder örondroppar

Instruktioner om hur man ska använda örondroppar:

  • Låt någon annan droppa dropparna i hörselgången, om möjligt. Dropparna kan också läggas på tygbiten som förs in i örat av sjukvårdspersonal.
  • Ligg ner med örat som är påverkat upp. Droppa angivet antal droppar eller tills hela hörselgången är fylld.
  • Ligg kvar i 3–5 minuter när dropparna är på plats. Använd till exempel en klocka eller mobiltelefon. På det sättet får läkemedlet tid att tränga in i huden.
  • Ibland kan man försiktigt dra i örat eller trycka på örat för att få dropparna på plats.
  • Efter detta kan man gå upp och göra allt som vanligt. Vätska som droppar ut kan man försiktigt torka bort.
  • Försök att hålla örat torrt annars.
  • Gör inte rent örat själv: Örat är ömt och det är lätt att skada hörselgången mera.
  • Om dropparna inte går in i örat kan det vara så att det är mycket hudmaterial i hörselgången. Då kan det behövas att vårdpersonalen gör rent hörselgången först. 
  • Om du har fått en tamponad, kan den falla ur spontant. Det är ett bra tecken, eftersom svullnaden då har minskat.
  • Ta inte bort tamponaden själv, om inte du har fått informationen om att du skall göra det. 

Det är viktigt att man berättar för läkaren om tillståndet inte blir bättre 2 till 3 dagar efter påbörjad behandling.

Förebyggande behandling

Om man har lätt för att utveckla inflammation i hörselgången kan följande råd förebygga tillståndet:

  • Man ska inte peta, klia eller tvätta hörselgången med öronpinnar eller liknande.
  • Använd en hårtork på lägsta intensitet för att torka hörselgången efter att ha simmat eller badat.
  • Ibland kan man droppa med alsolspritlösning före och efter bad och på kvällen för att förebygga att hörselgångsinflammation uppstår. Det finns också färdiga öronsprayer tillgängliga på apotek som innehåller ämnen som skapar en syrlig miljö.

Prognos

Efter insatt behandling ska symtomen bli mindre efter 48 till 72 timmar. I de flesta fall kommer behandlingen att resultera i att inflammationen försvinner helt. Man måste dock vara uppmärksam på att hörselgången kan bli inflammerad på nytt.

En kronisk inflammation kan leda till trång hörselgång med åtföljande hörselnedsättning. Därför är det viktigt att man är noggrann med att höra av sig till sjukvården om besvären inte ger med sig. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.