Genterapi gav färgblinda apor bättre syn
Amerikanska forskare har lyckats få apor som varit färgblinda sedan födseln att kunna se färger, med hjälp av så kallad genterapi, där nya gener förs in i cellerna. Efter lite träning har aporna i studien lärt sig att använda och dra nytta av sin synförmåga. Och nu hoppas forskare att det här i förlängningen ska kunna leda till behandling för människor med synproblem.
Det är ekorrapor som låtits genomgå denna genterapi. De har sedan födseln varit färgblinda men i och med att en ny gen har förts in har aporna kunnat börja urskilja färger.
Forskarna framställde ett ofarligt virus som bär med sig den nya genen som är hämtad från DNA från apor som kan se och urskilja färger. Det berättar Finn Hallböök, professor i utvecklingsbiologisk neurovetenskap vid Uppsala universitet.
– Viruset sprutas in strax under näthinnan och infekterar nervcellerna. Genen är sedan är konstruerade på det viset att den bara är påslagen i ljusreceptorerna eller fotoreceptorerna, säger han.  
 
Han menar att den nya upptäckten är ett viktigt forskningsframsteg för möjligheterna att kunna bota människor med olika synproblem.
– Det här öppnar upp för möjligheter att behandla medfödda funktionsnedsättningar. Tidigare har man inte trott att det gick att komma in med en ny funktion i en hjärna med en medfödd funktionsnedsättning, att utvecklingsmöjligheten bara finns när aporna eller barnen är små och att det efter det inte går att tillföra något, säger han.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu