Fler tidigt födda får ögonproblem
Barn som är födda för tidigt löper betydligt större risk att få skador på näthinnan än vad som hittills varit känt. Det är en svensk kartläggning som visar att fler än sju av tio barn födda före graviditetsvecka 27 drabbas av synproblem, och hos 34 procent av dessa är ögonsymtomen allvarliga. Näthinneskador är en av de vanligaste och mest fruktade riskerna för barn som föds för tidigt. En orsak är att ögats slutliga utveckling sker relativt sent i graviditeten mellan vecka 28 och 30, det vill säga efter det att många för tidigt födda hunnit födas.
Sjukdomen som kallas ROP (ung. retinasjukdom – retina står för näthinnan till följd av prematur födelse), uppmärksammades särskilt under 1940-talet när kuvöserna började bli allt vanligare i behandlingen av små och för tidigt födda. Över 12 000 barn i hela världen blev blinda på grund av att ögonen skadades vid kuvösbehandlingen. I en studie kunde amerikanska forskare sedan konstatera att alltför stora mängder syretillförsel i kuvöserna skadade de små barnens ögon. När syrehalten drogs ned minskade också antalet fall av ROP. Dessvärre minskade dock inte denna åtgärd ögonriskerna för de för tidigt födda barnen.
I Sverige pågår en kartläggning av neonatalvården som omfattar samtliga barn som föds före 27: e graviditetsveckan mellan 2004 och 2007. Forskarna bakom studien har nu kunnat redovisa att alltfler av de för tidigt födda lever åtminstone till ett års ålder och nu har ögonläkarna i gruppen under ledning av docent Gerd Holmström i Uppsala, specialanalyserat ROP.
– Vi kunde se att förekomsten var större än vad tidigare studier visar. Av de 506 barn som överlevde fram till fösta ögonundersökningen hade 368 barn eller 72 procent ROP och hos 34,8 procent av dem var symtomen allvarliga, säger Gerd Holmström till Svenska Dagbladet.
Det är de allra minsta barnen, födda från vecka 22 till vecka 27 som var värst utsatta, visar kartläggningen. Enligt rutinerna ska samtliga för tidigt födda barn ögonundersökas noggrant.
– Det är A och O att upptäcka skadorna tidigt för att kunna ingripa, säger Gerd Holmström.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu