Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Sotflagor

Hej!

För ett par dagar sedan blev ena ögat laserbehandlat för efterstarr. Synen har blivit bättre på ögat, men det flyger små sotflagor i synfältet.

Kommer de att försvinna eller ska de behandlas på något sätt? När man fått efterstarr på ena ögat, är det då vanligt att även det andra så småningom blir angripet? Det är åtta år sedan jag gjorde min starroperation.

Tacksam för svasr.

Vänliga hälsningar

Monika

Svar:

Hej Monika!

Sotflagorna kan vara små starrpartiklar som lossnade när de sköt med lasern eller så kan det vara lite glaskroppsavlossning som också kan yttra sig på det sättet. Båda är ofarliga och inget man behandlar. De brukar även kunna absorberas av kroppen med tiden. Blir det mer och värre är det bra om en ögonläkare kollar på det.

Överlag brukar 5-30% av vuxna få efterstarr efter 2 år, ju yngre man är desto större risk för efterstarr. Jag hittar ingen statistik för risken att få efterstarr på andra ögat om man har fått på ena, men erfarenhetsmässigt tycker jag att det vanligaste är att man bara får på ena ögat.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik



Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.