Hej !
Är 68 år och har jobbat som datalärare och därför suttit framför böcker och bildskärmar i större delen av mitt liv.
Sedan 20 år tillbaka har jag haft stora problem med att jag får väldigt ont i ögonen, ganska omgående, när jag läser eller tittar på bildskärmar. Har under åren varit hos ett flertal optiker och ögonläkare utan att de har kunnat hitta någon orsak eller hjälp.
När min syster nyligen opererades för starr och fick nya ögonlinser, började jag fundera på och söka efter information om hur ögonlinsen fungerar. Som jag förstått det är det en muskel kallad ciliar som styr linsens form och denna muskel spänns vid ex vis läsning och bildskärmsarbete. Om jag har rätt skulle ju en trötthet, överansträngdhet, mjölksyra, ... i denna muskel kunna vara orsaken till mina problem ??
Jag undrar därför också vad som händer när man byter ut ögonlinsen ? Slutar ciliar-muskeln att jobba eller fortsätter den som vanligt ?
Tacksam för svar / J R
Hej!
Ögats lins är som en liten geleklump som fäster i ciliarismuskeln. Muskeln gör att linsen kan ändra form så man ser på långt håll och nära håll. Efter 30-årsåldern börjar linsen stelna varför många får sämre syn på nära håll och behöver läsglasögon.
Med tiden grumlar linsen till sig vilket kallas grå starr. Till slut blir linsen så grumlig att man måste operera bort den.
Det är svårt att svara på vad orsaken är till dina problem. Det kan vara ett synfel, gråstarr, torra ögon, en liten skelning m.m. Gråstarr kan vara lurigt ibland då man kan ha bra synskärpa, men ändå besväras. Hittar du en bra optiker borde de kunna lösa ditt problem.
Vänliga hälsningar
Peter Vetterskog, leg optiker på Medoptik