Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Glaskroppsblödning

Vid blödning i glaskroppen (corpus vitreum) i ögat kan det komma en skur av små, svarta fläckar eller "rök" i synfältet. Den vanligaste orsaken bland vuxna är förändringar på näthinnan på grund av diabetes (proliferativ diabetesretinopati).


Uppdaterad den: 2023-01-30

Annons

Vad är glaskroppsblödning?

Näthinneavlossning

Glaskroppen (corpus vitreum) är den geléliknande, klara massan mellan ögats lins och näthinnan. Denna massa utgör 80 procent av ögats volym och bidrar till att ge ögat dess form. Glaskroppen är delvis fäst vid omgivande strukturer, bland annat näthinnan. Sträckningar och dragningar i glaskroppen kan orsaka blödning och i vissa fall näthinneavlossning.

Storleken på en glaskroppsblödning kan variera från liten till betydande och kan ge allt från bagatellartade synstörningar till kraftigt nedsatt syn.

Annons
Annons

Symtom

Ofta upplevs först små fläckar som flyter runt i synfältet som tecken på små blödningar. Senare kan det komma en skur av små, svarta fläckar eller "rök" i synfältet. I fall med större blödningar uppstår ganska snabbt försämrad syn. En glaskroppsblödning medför inga smärtor. 

Orsak

Glaskroppsblödning kan vara en direkt följd av ett hål i näthinnan som kan leda till näthinneavlossning, eller kärlnybildning i näthinnan, exempelvis på grund av diabetes. Den vanligaste orsaken till att sådana blödningar uppstår bland vuxna är så kallad proliferativ diabetesretinopati. Den vanligaste orsaken till blödning i glaskroppen bland unga människor är skada utifrån, exempelvis ett slag mot ögat.

Annons
Annons

Diagnos

Om glaskroppsblödning misstänks bör man undersökas akut av ögonläkare. Ibland behövs ultraljud av ögat, eventuellt också datortomografi eller magnetkameraundersökning, för att utesluta andra sjukdomar eller skador.

Behandling

Mindre blödningar upplöses av sig självt inom några veckor, medan större blödningar måste tas bort genom operation. Vid mycket tät blödning som inte har gått tillbaka inom rimlig tid (oftast någon månad) avlägsnas av blodet genom en operation som kallas vitrektomi.

Vid större blödningar rekommenderas man att ta det lugnt, eventuellt hålla sig i sängen några dagar – med huvudet högt (30–45°) – så att blodet samlar sig i nedre delen av ögat, och det går att undersöka den bakomliggande näthinnan för att bedöma om det behövs någon ytterligare behandling.

Laserbehandling (fotokoagulation) används för att stänga eventuella hål i näthinnan. Vitrektomi innebär att den "grumliga" glaskroppen avlägsnas operativt och ersätts med koksaltlösning. Sådan behandling utförs inte förrän efter en till tre månader, om behandlingen av underliggande orsak kan vänta, eftersom glaskroppen i många fall kan klarna upp tillfredsställande utan kirurgi. Vid näthinneavlossning måste man dock operera inom några dygn.

Prognos

Prognosen beror på den underliggande orsaken, men i de flesta fall handlar det om små blödningar och ögat normaliseras efter hand. I ovanliga fall kan blödning i glaskroppen leda till varaktigt nedsatt syn.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.