Exoftalmus
Vad är exoftalmus?
Exoftalmus betyder utstående ögon. För hög ämnesomsättning (hypertyreos) är en sjukdom där kroppen producerar för mycket av ett hormon som kallas tyroxin. Sjukdomen medför förutom en del andra symtom även ögonförändringar i varierande grad, från lätta kosmetiska förändringar till mer påfallande förändringar. Du själv och/eller anhöriga kan ha märkt förändringar i utseendet i form av större, mer utstående ögon. Detta visas ofta i form av en karakteristisk, stirrande blick. Du kan ha märkt obehag, som sveda och stelhetskänsla i ögonen, samt tårflöde.
60 % av alla patienter med Graves sjukdom (morbus Basedow), vilket är den vanligast orsaken till hypertyreos i Sverige, har ögonsymtom när de uppsöker läkare.
Orsak
Hypertyreos är en autoimmun sjukdom där kroppens egna försvarsceller av "misstag" angriper celler i sköldkörteln där tyroxinet produceras. Man tror att ögonförändringarna beror på att försvarscellerna även angriper bindväven och framför allt muskulaturen i ögonhålan bakom ögat. Detta leder till en inflammationsprocess med irritation och svullnad i den angripna vävnaden. Därför förskjuts ögongloben något framåt och den stirrande blicken framträder. Man kan även i vissa fall börja se dubbelt på grund av att ögats rörelser blir inskränkta och ögonen kan då komma i "otakt" i rörelserna.
Hur diagnostiseras exoftalmus?
Diagnosen ställs med hjälp av det läkaren ser. Att ögonen är mer utstående, att ögonspringan – avståndet mellan övre och nedre ögonlock – är större än normalt. Detta i kombination med de eventuella obehag som du berättar om – både från ögonen och mer allmänt – samt konstaterande av förhöjt tyroxinvärde, ger diagnosen. Som ett led i den vidare utredningen kan det vara aktuellt att göra en datortomografiundersökning.
Allmänna symtom vid hög ämnesomsättning kan vara darrningar, hjärtklappning, svettningar, ökad aptit, viktnedgång, lös mage, oro och nervositet.
Behandling
Behandlingens mål är att behandla hypertyreosen och undvika ögonskador. Huvudbehandlingen är läkemedel eller andra behandlingar som normaliserar kroppens ämnesomsättning och ger normala tyroxinvärden. I sällsynta fall kan det vara nödvändigt med mer intensiv behandling hos specialist. Man använder då vanligtvis läkemedel som innehåller kortison. Ytterst sällan kan kirurgi och strålbehandling bli nödvändigt.
Prognos
Processen upphör vanligtvis inom ett till tre år. Med rätt behandling uppstår sällan allvarliga komplikationer. Obehandlad kan uttalade ögonförändringar skada synnerven och ge grön starr(glaukom). Andra komplikationer som kan uppstå är inflammation i hornhinnan på grund av att ögonlocken inte sluter tätt, skada på synnerven och synnedsättning samt dubbelseende.