Stamceller räddar synen
Skadade hornhinnor kan lagas med hjälp av den synskadades egna stamceller. En ny studie som presenteras på en stamcellskonferens i Stockholm visar att tre av fyra har synen kvar tio år efter ingreppet.
– Det är jätteintressant att så många har synen kvar efter så lång tid. Det visar att det är en värdefull teknik som fungerar, säger Per Fagerholm, professor vid ögonkliniken i Linköping.
Hos ett friskt öga förnyas det yttre lagret på hornhinnan regelbundet av stamceller. Om ögat skadas av kemikalier eller infektioner riskerar stamcellerna att slås ut. På sikt förstörs hornhinnan och den drabbade kan förlora synen på det skadade ögat.
Michele de Luca och hans kolleger vid universitetet i Modena och Reggio Emilia har utvecklat en metod där de använder stamceller från det friska ögat hos den synskadade personen. Enligt en ny ännu opublicerad studie har forskarna räddat synen på 84 av 112 personer.
– Vi tar ett millimeterstort vävnadsprov med stamceller i utkanten av den friska hornhinnan. Sedan odlar vi fram en ny yttre hinna som vi fäster ovanpå det skadade ögat, berättade Michele de Luca när han talade vid Nobelkonferensen om stamcellsforskning i Stockholm.
Eftersom forskarna använder den synskadade personens egna stamceller minskar risken för att kroppen stöter bort den nya hinnan. Varje år får omkring 500 personer i Sverige en ny hornhinna på grund av ögonsjukdom eller skada. Lika många står i kö för att få en ny hornhinna. Försök görs med konstgjorda hornhinnor men främst används donerade hornhinnor från avlidna i samband med transplantationerna.
– Det är svårt att säga hur många som kan bli aktuella för den nya metoden. Men stamcellstekniken kommer att bli rutin i framtiden för att bota vissa skador och sjukdomar, säger Per Fagerholm.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu