Grå starr botades av ögondroppar
Med stigande ålder och vissa sjukdomar grumlas ögats lins av ihopklumpade proteiner – vilket kallas för katarakter. Det hindrar ljuset från att nå näthinnan och därmed blir synen allt sämre – till slut blir den drabbade helt blind.
Tillståndet kallas grå starr och i västvärlden botas den vanligtvis med operation, där den grumliga linsen byts ut mot en konstgjord i plast. Men den möjligheten saknas för miljontals drabbade i utvecklingsländer.
Hoppas på ny behandling mot grå starr
Amerikanska och kinesiska forskare vill därför hitta en ny behandling och nu kan de vara en lösning på spåren. När de undersökte arvsmassan hos två familjer, där barnen drabbats av ärftlig grå starr, upptäckte man att alla barn hade en särskild förändring på en gen som producerar ämnet lanosterol. Substansen hindrar vanligtvis proteinerna i ögat från att klumpa ihop sig – men den egenskapen saknade molekylen som bildats från den muterade genen.
Med normal lanosterol minskade katarakternas storlek, enligt försök som forskargruppen utförde på kaniner med grå starr samt linser med grå starr som opererats ut från människor. I vissa fall försvann katarakterna helt. Forskarna fick samma resultat när hundar med grå starr behandlas med ämnet i droppform.
Forskarna vill göra studier på människor
Nu vill forskargruppen utföra kliniska studier på människor, med en förhoppning om att ta fram en billigare metod som kan bota blindhet orsakad av grå starr.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature.
Kommentera denna artikel
För 35 år sedan fick jag lära mig att grå starr är ytterst en brist på antioxidanter vilket medför ansamling av gamla slaggrester, döda celler härsket fett m.m. som ansamlas och lägger sig på linsen.
Med stigande ålder får man sämre cirkulation i ögongloben också, som i allt annat genom allt trängre blodbanor.
Idag rekommenderar ögonläkarna kosttillskott för att motverka detta och det finns medel framtagna som vidgar de trånga blodkärlen och motverkar t.ex. gula fläcken utvecklingen.
Vill man läsa mera om detta såg jag en bra blogg artikel nr 283. Med länkar till ny forskning, tips, m.m.
http://metrobloggen.se/farmakologensblogg/
För övrigt vore det underbart om man kan lösa detta enorma problem med droppar. Vi får hoppas det blir positivt utfall i försöken.
Det låter mycket intressant!
Spännande att höra mer om detta.
Inga har kommenterat på denna sida ännu