Frukt och grönsaker skyddar mot grå starr
I studien besvarade 30 000 kvinnor en omfattande och detaljerad enkät om mat- och dryckesvanor och utifrån dessa uppgifter har forskarna räknat ut vad de kallar den totala ”antioxidativa kapaciteten” för var och en av deltagarna.
Hos den femtedel av kvinnorna som hade högst ”antioxidativ kapacitet” var risken för grå starr 13 procent lägre jämfört med den femtedel av kvinnorna som hade lägst ”antioxidativ kapacitet”.
Den viktigaste källan till antioxidanter för kvinnorna i studien var frukt och grönsaker. Tillsammans med fullkornsprodukter och kaffe bidrog de till mer än tre fjärdedelar av det totala intaget av antioxidanter.
– Det finns alltså goda skäl att ha en varierad kost med mycket av sådana livsmedel, gärna kompletterad med lite choklad, som också är en rik källa till antioxidanter, säger professor Alicja Wolk vid Karolinska institutet, till UNT.
Kommentera denna artikel
Kul att höra att man gör något rätt!
Mest och effektivaste antioxidanterna finns i bär, och i synnerhet i blåbär som toppar skalan. Därefter hallon och björnbär.
Extrakt av blåbär har i studier visat fina resultat i många studier.
Följer detta med intresse då jag blev av med min början till gula fläcken.
Ni som har synproblem kan med fördel läsa artikel nr 255 i bloggen här under:
http://metrobloggen.se/farmakologensblogg/
Inga har kommenterat på denna sida ännu