Hudsjukdomen rosacea kan ge symtom i ögonen
Trots att rosacea är en hudsjukdom har en majoritet av de drabbade även besvär med ögonen. Obehandlad ögonrosacea kan ge ärrbildningar på ögats hornhinna, och torra och irriterade ögon. I den här artikeln berättar Emma Nivenius, specialistläkare på S:t Eriks ögonsjukhus, om symtomen vid ögonrosacea och vilka behandlingar som rekommenderas.
Rosacea är en kronisk hudsjukdom som orsakar akneliknande utslag och rodnad i ansiktet. När man dessutom får problem med ögonen är det inte säkert att den drabbade med en gång kopplar det till rosacean.
– Symtomen är ju ganska ospecifika. Om man har torra ögon rent generellt, utan någon bakomliggande sjukdom, får man också de här symtomen. Även ögoninfektioner kan kännas likadant, så för den drabbade är det svårt att särskilja just ögonrosacea från annat.
Rosacea i ögonen
För ögonspecialister med vana av rosacea går det dock att med mikroskop se tecken på rosacea, ofta i form av blodkärl i hornhinnan eller inflammationer på hornhinnan som syns som små punkter.
Torra ögon vanligt symtom vid rosacea
Enligt Emma Nivenius får ungefär sju av tio personer med rosacea också ögonproblem. Oftast kommer hudproblemen före ögonproblemen, även om motsatsen också inträffar. Det är också möjligt att enbart få symtom i ögonen.
– Även om man inte har så stora besvär finns ofta diskreta tecken på rosacea. Man kanske inte har de typiska akneliknande utslagen, utan bara ytliga blodkärl på kinderna, fast ögonrosacea förekommer också helt utan andra fynd. Men det får trots allt anses som ovanligt.
Det är alltid bra att nämna sin rosaceadiagnos om man söker läkare för sina torra ögon.
– Hyn kan se fin ut just vid läkarbesöket och då kan det vara svårt för läkaren att ge rätt behandling. Exempelvis kan svaga kortisondroppar minska besvären bra, men kortison är förenat med många biverkningar och ges därför enbart till patienter med en ögonsjukdom i botten. Om då läkaren inte vet att man har rosacea kan det därför dröja innan man får effektiv behandling, säger Emma Nivenius.
Vissa kan också behöva antibiotikakurer för att få bukt med sina besvär.
– Kurerna med tetracykliner innehåller bara en liten mängd antibiotika som inte är avsedd att vara bakteriedödande utan bara antiinflammatorisk. Men kurerna är långa, upp till ett halvår, och sådana kurer riskerar att bidra till den ökade antibiotikaresistensen i samhället. Därför ger vi inte den här behandlingen till alla med ögonrosacea, utan enbart till dem som har ganska svåra problem och risk för synpåverkan.
Besvären mildras ofta av ögondroppar
Obehandlad ögonrosacea kan ge ärrbildningar på ögats hornhinna, det yttersta lagret i ögat, som Emma Nivenius beskriver som vår ”fönsterruta mot världen”.
– För att hornhinnan ska kunna fungera som den ska behöver den vara klar och transparent. Har vi ärr på den så bryts ljuset annorlunda och vi får svårt att se. Är hornhinnan svårt skadad blir också synen svårt drabbad, säger hon.
Men de allra flesta har milda former av ögonrosacea som lindras påtagligt av vanliga smörjande ögondroppar. Emma Nivenius tycker att de receptfria varianterna är minst lika bra som de som går att få på recept.
– Tänk också på att rosacea går i skov, så även om du har en jobbig period just nu kommer det lugnare perioder. Men oavsett är det klokt att ha smörjande droppar, säger hon.
Kommentera denna artikel
Har någon gång fått veta att jag har rosacea i huden, tror det var när jag fick frysa några märken i ansiktet. Och besvär med torra ögon och rödkantade ögonlock har jag haft länge, så det var intressant att läsa. Men nyligen hos en ny optiker som tog sig tid fick jag en remiss till Ögonläkare. Så det här var något nytt. Mvh
Jag har tydligen en hinna som ligger över min torra gula fläck,
Vad heter den?
Har glasögon men nu senaste tiden så ser jag suddigt har högt blodtryck och har ont i huvudet och illamående som kommer och går har nu tre nätter i rad haft andnöd när jag ligger ner har haft
Panikångest
Jag medecineras för allt men har så suddigt att se Med vänlig hälsning, camilla
Inga har kommenterat på denna sida ännu