Socker i urinen
Definition
Hos de allra flesta människor finns det normalt inget socker i urinen. Urinen produceras i njurarna. Urin består av vatten och slaggprodukter, som utsöndras från blodet när det passerar njurarna. I blodet finns socker (blodsocker). När blodsockret ligger inom normala gränser finns inget socker i urinen. Om det blir för mycket socker i blodet kommer en del av överskottet att utsöndras i njurarna – och kan påvisas som socker i urinen.
Orsakssamband
För hög sockernivå i blodet är typiskt för dem som har diabetes som inte är tillräckligt behandlad. Det är därför vanligt att kunna påvisa socker i urinen hos sådana patienter. Men blodsockret kan också stiga så högt att man finner socker i urinen till exempel efter stort intag av läsk eller andra söta näringsämnen hos annars helt friska personer.
Under graviditeten kan man ofta påvisa socker i urinen. Detta beror oftast på att tröskeln för utsöndring av socker blir lägre under graviditeten, det vill säga att det kan förekomma socker i urinen utan att det finns för mycket socker i blodet. Detsamma gäller också hos en del personer även om de inte är gravida. Man kallar detta sänkt njurtröskel, och det leder inte till ökad risk för utveckling av diabetes.
Vanliga orsaker
- Typ 1-diabetes
- Typ 2-diabetes
- Graviditet.
- Sänkt njurtröskel av okänd orsak.
Öka din kunskap om Addisons sjukdom
Vid Addisons sjukdom är binjurebarken, den yttre delen av binjuren, skadad och kan inte bilda livsviktiga hormoner som kortisol, som bland annat reglerar ämnesomsättningen. Vanliga symtom är exempelvis trötthet, diffusa smärtor i buken, illamående, kräkningar och diarré.