Manliga könsorgan
De manliga könsorganen består av penis och pung med testiklar.
Testikel, bitestikel, sädesledare, sädesblåsa
De manliga könsorganen inkluderar två testiklar, som hänger i pungen (skrotum) samt penis. Könsorganen är nära förbundna med de manliga urinvägarna. En rubbning i det ena systemet kan ge symtom även i det andra systemet.
Varje testikel är en körtel som producerar spermier (sädesceller) och det manliga könshormonet testosteron. En lång slingrande kanal som kallas bitestikeln (epididymis) finns bakom varje testikel. Spermier produceras fortlöpande i varje testikel. Spermier passerar in i bitestikeln där de mognar under två till tre veckor innan de passerar genom sädesledaren och lagras i en utvidgad del av sädesledaren. Sädesblåsorna (seminalvesiklarna) bidrar med sekret till ejakulatet.
Urinröret
I samband med sexuell klimax, orgasm, passerar spermier in i urinröret och sprutas ut tillsammans med sekret från sädesblåsorna. Urinröret som går från urinblåsan och genom penis är utloppskanalen för både urin och sperma. I samband med urinering stängs passagen in till sädesblåsorna och vid sädestömning (ejakulation) stängs den övre delen av urinröret.
Öka din kunskap om Addisons sjukdom
Vid Addisons sjukdom är binjurebarken, den yttre delen av binjuren, skadad och kan inte bilda livsviktiga hormoner som kortisol, som bland annat reglerar ämnesomsättningen. Vanliga symtom är exempelvis trötthet, diffusa smärtor i buken, illamående, kräkningar och diarré.
Prostata
Spermierna utgör bara en liten del av sperman som är sammansatt av sekret från olika körtlar. Sekretet bidrar till att mobilisera och ge näring åt spermierna på deras färd genom de manliga och kvinnliga könskanalerna. Den största av de här körtlarna är prostatan, som omger den övre delen av urinröret där urinröret lämnar urinblåsan. Prostataproblem kan därför påverka både könsorgansystemet och urinvägssystemet.
Penis
Urinröret är mycket längre hos mannen än hos kvinnan. I penis omges urinröret av en svampliknande, mycket blodrik vävnad som möjliggör erektion när blodet fyller svampvävnaden i svällkroppen. Längden på det manliga urinröret är ett effektivt skydd mot infektioner i urinvägarna och i könsorganen. Sådana infektioner är mindre vanligt bland män än bland kvinnor.
Sjukdomar i manliga könsorgan
Sjukdomar i de manliga könsorganen och de nedre urinvägarna delas enklast in efter vilken anatomisk struktur som är sjuk: testiklarna, bitestikeln, pungen, sädesledaren, prostatan, urinblåsan eller penis.