Hypokalemi, lågt kaliumvärde
Kalium är ett mineralämne i blodet. För att kroppen ska fungera som den ska behöver kaliumnivåerna vara konstanta.
Vad är hypokalemi?
Hypokalemi innebär att kaliumnivån i blodet är för låg. Tillståndet är vanligast bland patienter som använder stora mängder vätskedrivande läkemedel.
Kalium räknas tillsammans med natrium och klor till de vanligaste elekrolyterna i kroppen. När kaliumnivån i blodet är lägre än 3,5 mmol/L föreligger hypokalemi. Vid måttlig hypokalemi ligger kaliumnivån i blodet mellan 2,5 och 3,5 mmol/L, och vid svår hypokalemi är nivån under 2,5 mmol/L.
Kalium har en viktig roll när det gäller den elektriska spänningen i cellmembranen och hypokalemi leder till att cellerna reagerar sämre på elektriska signaler, därför påverkas muskler av tillståndet. Även hjärtrytmen kan påverkas av hypokalemi.
Symtom
Symtomen är ofta ospecifika. Vid hypokalemi kan man uppleva orkeslöshet, muskelsmärtor och muskelsvaghet i benen. I vissa fall kan muskulaturen i tarmkanalen påverkas vilket kan leda till smärtor i magen.
Öka din kunskap om Addisons sjukdom
Vid Addisons sjukdom är binjurebarken, den yttre delen av binjuren, skadad och kan inte bilda livsviktiga hormoner som kortisol, som bland annat reglerar ämnesomsättningen. Vanliga symtom är exempelvis trötthet, diffusa smärtor i buken, illamående, kräkningar och diarré.
Orsak
Flera olika tillstånd kan leda till hypokalemi. Dessa delas in i följande huvudgrupper:
- Ökad kaliumförlust. Oftast på grund av ökad förlust av kalium via urinen men även vid långvarig diarré och kräkningar samt vid användande av vätskedrivande mediciner.
- Kalium försvinner in i cellerna, till exempel vid alkalos (låga nivåer av koldioxid i blodet) och vid användande av insulin och beta-2-agonister.
- Nedsatt kaliumintag är ovanligt i höginkomstländer, men kan vara en orsak hos undernärda personer.
Diagnos
Diagnosen ställs genom blodprov då kaliumnivån i blodet mäts.
Vid en kroppsundersökning hittas oftast inte så mycket, men ett EKG kan visa tydliga förändringar som beror på den låga kaliumnivån.
Behandling av lågt kaliumvärde
Målet är att normalisera kaliumnivån.
Symtomfria patienter som använder vätskedrivande läkemedel och har en kaliumnivå mellan 3,0 och 3,5 mmol/L behöver vanligtvis ingen behandling. I övrigt inriktas behandlingen på att bota det underliggande tillståndet, vilket leder till att kaliumnivån normaliseras av sig själv.
Personer som löper ökad risk för att få hypokalemi rekommenderas tillskott av kalium, antingen i tablettform eller genom en kaliumrik kost. Livsmedel som är rika på kalium är bland annat:
- Banan
- Råa grönsaker
- Juice
- Buljong
Lever du med urinblåsecancer?
Delta i Netdoktors enkätundersökning om urinblåsecancer och bidra du till att belysa hur vårdsituationen för personer med urinblåsecancer och deras närstående ser ut samt på vilka områden vården kan förbättras.
Prognos
Prognosen är god eftersom tillståndet är lätt att behandla. Svår hypokalemi kan dock vara farligt om behandling inte sätts in i tid eftersom det kan leda till hjärtrytmrubbningar.