Blåssten
Sten i urinblåsan bildas lättare om det finns ett avflödeshinder, till exempel prostataförstoring.
Vad är blåssten?
Blåsstenar är stenar i urinblåsan som inte försvinner ut vid normal blåstömning. Det är vanligast bland män över 65 år.
Symtom
Ibland orsakar blåsstenar inga symtom alls. Men många känner obehag i form av smärtor över blåsan och blod i urinen. Man kan också få varierande urinflöde, till exempel plötsligt avbrott av urinstrålen, svårigheter att komma igång med att tömma blåsan, urinträngningar, nattlig blåstömning eller smärtor som strålar mot spetsen av penis.
Öka din kunskap om Addisons sjukdom
Vid Addisons sjukdom är binjurebarken, den yttre delen av binjuren, skadad och kan inte bilda livsviktiga hormoner som kortisol, som bland annat reglerar ämnesomsättningen. Vanliga symtom är exempelvis trötthet, diffusa smärtor i buken, illamående, kräkningar och diarré.
Orsak
Hos de allra flesta är orsaken att det finns ett hinder på vägen ut genom blåshalsen och urinröret. Om det hela tiden finns urin kvar i urinblåsan ökar risken för att stenar bildas.
Avflödeshinder är något som främst drabbar män, framförallt genom godartad prostataförstoring, och därför är blåssten mycket vanligare bland män. Hos kvinnor kan blåssten bildas till följd av framfall av livmodern eller framfall av urinblåsan som gör det svårare att tömma urinblåsan.
Om man har kateter i urinblåsan bildas det också lättare blåssten. Det beror på att katetern ibland inte tömmer all urin och att kristaller lättare kan fastna på den.
Om stenen är tillräckligt liten passerar den ut genom urinröret. Om inte, kommer stenen på sikt att växa och ta upp allt större plats i urinblåsan. Det kan finnas en enstaka sten eller flera stenar. Stenarna kan vara fritt flytande eller vara fästa vid urinblåsans vägg.
Diagnos
Vid läkarundersökning kan blåsan kännas förstorad. Urinprov kan visa fynd av blod och bakterier. Ultraljud brukar användas för att se eventuella blåsstenar, ibland används datortomografi.
Genom att titta in i urinblåsan med ett cystoskop, ett smalt rör med en kamera, kan antal, storlek och plats för stenarna ses.
Behandling
Vanligen behandlas blåssten genom ett ingrepp. Det finns olika alternativ:
- Cystoskopi används för att se stenen, varpå den krossas med laser, ultraljud eller mekaniskt så att stenbitarna kan sköljas ut genom cystoskopet.
- Vid mycket stor blåssten eller prostata kan det vara lämpligast att ta bort stenen direkt via huden till urinblåsan genom en operation.
Om orsaken till blåssten är en förstorad prostata, bör man få behandling även för detta tillstånd. Smärtstillande mediciner och antibiotika kan periodvis behövas så länge blåssten finns kvar i urinblåsan.
Förebyggande behandling
Förebyggande behandling består i att behandla den bakomliggande orsaken. Det är också viktigt att dricka rikligt. Vid behov av en kateter i urinblåsan, bör man undvika att låta katetern sitta kvar länge. Den bör hellre tas bort, och en ny kateter sättas in nästa gång det finns ett behov av kateter.
Lever du med urinblåsecancer?
Delta i Netdoktors enkätundersökning om urinblåsecancer och bidra du till att belysa hur vårdsituationen för personer med urinblåsecancer och deras närstående ser ut samt på vilka områden vården kan förbättras.
Prognos
Prognosen vid blåssten är god om man får rätt behandling.