Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tidiga varningssignaler upptäckta för njursjukdom

En enkel hälsokontroll under tonåren kan förutsäga om en person kommer drabbas av njursvikt vid ett senare skede i livet. Det menar forskare vid Örebro universitet.

Publicerad den: 2014-11-03

Annons

Övervikt, en pågående låggradig inflammation, högt blodtryck och förekomst av proteiner i urinen hos övrigt friska tonåringar kan vara varningssignaler för att drabbas av njursjukdom senare i livet. Det visar en studie från Örebros universitet som nyligen publicerats i American Journal of Kidney Diseases.

– Vi var förvånade över hur stor risken att drabbas var, speciellt för människor som utan känd anledning har protein i urinen i tonåren, säger Per-Ola Sundin, forskare vid Örebro universitet och läkare vid Universitetssjukhuset Örebro, i ett pressmeddelande.

– Det visar att njurarna redan är påverkade trots att tonåringarna inte kommer att få några märkbara symtom på många år.

Annons
Annons

Förekomsten av protein i urinen som tonåring var förknippad med en sju gånger högre risk att insjukna i svår njursjukdom. Ungdomarna som hade en låg sänka, vilket tyder på en låggradig inflammation i kroppen, hade dubbelt så stor risk att drabbas av njursvikt. Tonåringar med högt blodtryck, definierats som 160/100 eller högre, hade i sin tur en fyrdubblad ökad risk.

Studien har endast undersökt svenska män, men forskarna anser att resultaten gäller så väl för kvinnor som män i industrialiserade länder. Det är viktigt att ha ett livslångt perspektiv för att bättre förstå utvecklandet av njursjukdom, menar Per-Ola Sundin.

– Resultaten visar på en möjlighet att förebygga kronisk njursvikt genom tidiga kontroller. Patienter som utan anledning har protein i urinen bör följas upp av läkare, säger han i pressmeddelandet.

– Dessutom är det aldrig för tidigt att ta itu med övervikt eller högt blodtryck eftersom det är mycket svårare att ändra livsstil senare i livet. Hur du lever under tonåren får konsekvenser för din hälsa senare i livet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.