Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Viktigt söka hjälp för nattligt toalettspring

Får du sömnen förstörd på grund av spring fram och tillbaka till toaletten? Du kan lida av nokturi – ett relativt vanligt tillstånd framförallt bland äldre. Tyvärr går alltför många omkring med besvären och tror att det är något av ett normaltillstånd.


Lovisa
Publicerad den: 2017-03-22

Viktigt söka hjälp för nattligt toalettspring
Annons

Många lider av nokturi  i tystnad och tycker det är jobbigt att prata om, kanske för att det ofta föreligger samtidigt som överaktiv blåsa och urinläckage. Men så ska det inte behöva vara.

Om kissandet leder till hälsoproblem så som sömnbrist bör faktiskt behandling sättas in. Därför är det viktigt att de som har nokturi dels blir varse problemet och vidare söker hjälp. 

En bra metod för att själv ta reda på om det handlar om nokturi eller inte är att fylla i en urinmätningslista. Exempelvis kan du ladda ner en här. Visar den på onormala mängder är det dags att börja fundera över vad det kan bero på.

Annons
Annons

Har du nokturi - gör testet här! 

Dricker du te eller äter mängder med frukt innan läggdags – ja då kan det vara orsaken. Men är så inte fallet kan det handla om nokturi. 

Alla med nokturi måste bedömas av läkare innan läkemedelsförskrivning påbörjas, för att utesluta annan behandlingskrävande sjukdom. Men bara att inse att tillståndet inte är normalt och ta steget till att söka hjälp är en viktig del i att bli kvitt problemen. Och när väl diagnosen är satt finns det flera sätt och metoder att gå vidare med.

Blåsträning

Hos kvinnor med är blåsträning en viktig del av behandlingen. Det handlar om att genom fysioterapi öka den funktionella blåskapaciteten och därmed förlänga intervallen mellan tömningarna. Ofta är det en uroterapeut, specialutbildad sjukgymnast eller distriktssköterska som hjälper till med övningarna.

Annons
Annons

Vätskerestriktion

Vätskerestriktion förutsätter att patienten är beredd att anpassa sina vanor under längre tid. För bästa möjliga effekt är det framför allt under sen eftermiddag och kväll som restriktionerna bör iakttas. Föda och dryck med drivande egenskaper som till exempel öl, kaffe, te och vattenmelon bör undvikas, liksom föda med högt saltinnehåll som kan orsaka törst.

Antidiuretiskt hormon och läkemedel

Vissa typer av antidiuretiskt hormon minskar den nattliga produktionen av urin och inte sällan får en patient med nokturi läkemedel innehållande denna substans ordinerad. Antikolinerga läkemedel blockerar överföringen av nervimpulser från centrala nervsystemet till urinblåsan och reducerar på så vis blåskontraktioner även nattetid.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Gunilla 2021-08-10 09:27 (3 år sen)

    Jag går på toaletten 4 till 5 ggr per natt. Dagtid säkert 10 gånger. Vad kan jag göra. Jag äter inga läkemedel, men dricker minst två koppar kaffe och två glas vatten på morgonen. Dagtid endast små espressokoppar ca 4 per dag.
    Tacksam för hjälp
    Vänligen
    Gunilla

  • Avatar Göran 2020-07-19 16:07 (4 år sen)

    kissar 3-4ggr per natt

  • Avatar Tidigare användare 2018-06-7 17:51 (6 år sen)

    Jag hade urinträngningar 5-7 ggr per natt under ett halvår. Trodde det berodde på förstorad prostata, men det var orsakat av läkemedel.
    För mitt något förhöjda blodtryck tar jag tre sänkande medel i låga doser, Atenolol, Kandesartan och Lerkanidipin. Dessa tog jag kvällstid före sänggående. Ingen av dessa är uttryckligen urindrivande - men läser man bipackssedeln för Lerkanidipin står det "tas lämpligen på morgonen, minst 15 minuter före frukost".
    Jag övergick till detta och direkt sjönk de nattliga toalettbesöken till ett och har varit så i över en månad nu. Således två medel på kvällen och kalciumblockeraren på morgonen.

  • Avatar Tidigare användare 2018-05-24 18:18 (7 år sen)

    Jag har 19q i kreatinen i blodet min ålder ska det ligger på 50 till 100 vad tro du detta bro på Linda axelsson

  • Avatar Tidigare användare 2018-03-19 15:12 (7 år sen)

    Och sömnapné som anledning till nattkissande då...?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.