Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Problem med toalettspring? Mät hur mycket du kissar!

Är du ofta uppe och kissar om nätterna? Då bör det utredas vad som ligger bakom toalettspringet, anser Tareq Alsaody, biträdande överläkare vid urologmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset. För att veta hur problemet med nattkissning (nokturi) bäst ska behandlas behöver han bland annat en urinmätningslista att utgå ifrån.
Annons

Oftast är det inget farligt som ligger bakom nokturi. Som ung producerar man mest urin under dagarna, men när man blir äldre förändras urinproduktionen så att den blir jämnare fördelad över hela dygnet. För en stor del av befolkningen leder en nattlig överproduktion av urin till toalettbesök nattetid.

– Det är inte alltid så lätt att somna om ifall nattsömnen störs, och detta kan ge komplikationer i vardagen för den drabbade, säger Tareq Alsaody.

Nokturi kan ibland vara symtom på sjukdom

En allmänt försämrad livskvalitet menar Tareq Alsaody är en av anledningarna till att nokturi alltid bör utredas. Men i vissa fall kan nokturi också vara ett symtom på en sjukdom. Nokturi kan bero exempelvis på en överaktiv blåsa, diabetes, hormonstörningen diabetes insipidus, urinvägsinfektioner eller stenar i urinblåsan.

Annons
Annons

Ett av de viktigaste stegen i en utredning av nokturi är att fylla i en urinmätningslista (eller miktionslista). Här hittar du en miktionslista som du kan ladda ner ») Där fyller du i vilken tidpunkt du kissat, hur mycket du kissat, vad du har druckit, om du har haft läckage eller urinträngningar. Du kan också behöva ta urinprov för att se om det finns några bakterier i blåsan, eller göra en enklare ultraljudsundersökning direkt efter toalettbesök.

– Ultraljudet gör att vi kan se om patienten tömmer blåsan ordentligt eller om nokturibesvären beror på att patienten går omkring med urin kvar i blåsan.

Förstoppning kan leda till nokturi

Det är också viktigt att inte enbart fokusera på själva urinblåsan. Man får inte glömma att tarmen och underlivet är ”grannar med urinblåsan”, som Tareq Alsaody uttrycker saken.

– Om den drabbade är förstoppad gör det vanligen att man har behov av att kissa oftare. En kvinna som är torr i underlivet eller har klåda kan också ha svårt att hinna till toaletten ibland.

Annons
Annons

I de flesta fallen är orsaken till nokturi dock nattlig överproduktion av urin (nattlig polyuri). Om detta är fallet för dig kan du bli hjälpt av en desmopressinbehandling. Tabletten gör att urinmängden nattetid minskar och risken för komplikationer är liten om behandlingen sköts rätt. 

Klicka här för att genomföra Netdoktors upplysningskampanj om nokturi – på så vis lär du dig mer om nokturi och hur problemen kan behandlas.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-01-22 10:53 (6 år sen)

    Hejsan
    Jag har ett annat problem som oroar mig verkligen och då är det att jag kissar brytande det vill säga att jag går på toaletten och kissar färdigt sedan om 15 sekunder så kissar jag igen och igen och så vidare upp till 5 gångar per toa besök , vad kan jag göra åt det?

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-4 16:16 (9 år sen)

    Tack så mycket. Den här listan kommer jag ha nytta av. / Veronica


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.