Nokturi (nattkissning): Detta kan du göra själv
Vaknar du flera gånger på natten för att tömma blåsan? Då kan det vara nokturi. Det är en besvärlig åkomma som ofta förstör nattsömnen och som kan försämra livskvaliteten. Men tappa inte hoppet, det finns saker du själv kan göra och behandling som kan hjälpa.
Nokturi är läkartermen för nattkissning, då man vakna en eller flera gånger under natten för att tömma blåsan. Det är lika vanligt hos kvinnor som hos män och undersökningar visar att mer än hälften av alla över 50 år går upp på natten för att kissa.
LÄS MER: Orsaker till Nokturi
Det är en underdiagnostiserad åkomma som ofta leder till sömnbrist, vilken i sin tur kan leda till kronisk trötthet och sänkt livskvalitet samt fallolyckor.
Varför det är underdiagnostiserat kan bero på att personer som har dessa problem tycker att det är genant att söka hjälp för besvären. Det kan också bero på att kunskapen om åkomman inte finns och/eller att man tror att det är ett normaltillstånd (särskilt om man börjar bli gammal). Många som söker sig till vården gör det till exempel inte för nokturibesvären utan för sömnstörningen. Men kom ihåg: Det finns hjälp att få och det finns även vissa livsstilsförändringar som du kan testa.
Detta kan du göra själv:
- Normalisera vätskeintaget, framförallt på kvällen. Att dricka kaffe, te, alkohol eller äta frukt ökar risken för nokturi. Men det är viktigt att inte dra ner vätskeintaget på dagen.
- Träna på dagen – då kan sömnproblemen minska.
- Har du förstoppning bör detta behandlas då det kan påverka blåsan.
- Träna blås- och bäckenbottensmusklerna. Genom blåsträning förbättras blåskapaciteten och då behöver man inte gå på toaletten lika många gånger.
- Lär dig mer om nokturi genom vår utbildning: Har du nokturi?
LÄS MER: Titti blev fri från nattkissandet – tack vare sin envishet
Öka din kunskap om Addisons sjukdom
Vid Addisons sjukdom är binjurebarken, den yttre delen av binjuren, skadad och kan inte bilda livsviktiga hormoner som kortisol, som bland annat reglerar ämnesomsättningen. Vanliga symtom är exempelvis trötthet, diffusa smärtor i buken, illamående, kräkningar och diarré.
Kolla om du kissar ovanligt mycket:
Dokumentera ditt kissande. Använd dig av Urinmätningslistan (miktionslista) för att se hur ofta och hur mycket du kissar. Med hjälp av listan kan olika bakomliggande orsaker diagnostiseras.
Här kan du läsa mer om och ladda ner Urinmätningslistan
Hormonbehandling som minskar urinmängden
Flera sjukdomar kan orsaka nokturi, men den allra vanligaste orsaken är att man helt enkelt producerar för mycket urin på natten jämfört med på dagen. Detta kallas nattlig polyuri.
Med åldern brukar man även få lägre halter av hormonet vasopressin, vars funktion är att minska urinmängden på natten. Och hjälper inget av de ovanstående råden kan man få behandling i form av ett hormon, Desmopressin, som liknar kroppens vasopressin. Uppsök läkare för att få mer information om denna behandling.
Kommentera denna artikel
Bra information.
Det är viktigt att konstatera om problemet har prostataförstöring som orsak. Man brukar rekommendera Alfuzosin tabletter (en om dagen), men detta kan leda till impotensproblem.
Bra info
behöver hjälp mot detta mvh thomas
Bra information!
Bra information
Bra information
Bra information.
Bra information.
Inga har kommenterat på denna sida ännu