Nokturi – orsaken till att du är uppe och kissar på natten
Nattkissning, eller nokturi som det heter på läkarspråk, drabbar kvinnor och män i alla åldrar, men blir vanligare med stigande ålder. Nattkissning innebär att man vaknar för att gå på och kissa en eller flera gånger under natten. De nattliga turerna behöver inte innebära något problem, men om du lider av din nokturi är det en bra idé att söka hjälp.
Mer än hälften av alla över 50 år har nokturi. I åldersgruppen 70- 80 år har tre av fyra nokturi. Förutom att nokturi ger sömnstörningar framför allt hos många äldre ökar också risken för fysiska skador, framför allt fallolyckor.
De flesta med nokturi har nattlig överproduktion av urin, så kallad nattlig polyuri. Det beror oftast på för låga halter av hormonet vasopressin. Nokturi kan också vara ett delsymtom på andra sjukdomar som infektion i urinvägarna, diabetes, eller hjärt- och njursjukdomar.
Nokturi kommer med åldern
Då nokturirelaterade besvär hör åldrandet till är det många som inte söker hjälp för sina besvär. Men nokturi är ett tillstånd som inte ska accepteras menar Aino Fianu Jonasson, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.
– Många tror att nokturi är ett normaltillstånd, särskilt om man börjar bli gammal. Men det här är inte någonting som man behöver acceptera. Att hela tiden få sin sömn störd kan få stora konsekvenser för din vardag.
För vissa personer är nokturin inget bekymmer, medan det hos andra kan vara ett stort problem. För den drabbade kan sömnstörningen leda till sänkt livskvalitet, med trötthet och nedstämdhet samt sämre hälsa, eftersom sömnen är involverad i flera viktiga funktioner, såsom blodsockerbalans och immunförsvar. Nokturi kan även försämra prestationsförmågan och leda till skador genom olycksfall.
Öka din kunskap om Addisons sjukdom
Vid Addisons sjukdom är binjurebarken, den yttre delen av binjuren, skadad och kan inte bilda livsviktiga hormoner som kortisol, som bland annat reglerar ämnesomsättningen. Vanliga symtom är exempelvis trötthet, diffusa smärtor i buken, illamående, kräkningar och diarré.
Dessutom kan den drabbades partner också få sin sömn störd.
Det sistnämnda är något Marianne känner igen. Hon är uppe och kissar i genomsnitt fem gånger varje natt, vilket påverkat hennes och makens liv.
– Vi sover i separata sovrum numera. Ibland är jag uppe två gånger per natt och andra nätter upp till tio gånger. Och varje gång jag klev upp, vaknade även min man till, säger hon och skrattar. När man kommer upp i min ålder förstår du så är man i särskilt smidig. Lite överviktig är man ju och kanske blir han även störd av att jag snarkar om nätterna, fortsätter hon.
Söker inte vård – tror inte nokturi kan behandlas
Nokturi är ett vanligt förekommande problem. Resultat från Netdoktors upplysningskampanj HarDuNokturi.se visar att personer som lider av nattkissning inte söker vård för sina besvär. Undersökningen som bygger på svar från över 4 500 personer visar att ungefär två av tio sökt läkarhjälp.
Det främsta skälet är att man inte tror att nokturi kan behandlas, vilket närmare hälften angett. Av dem som hade sökt vård var det bara ungefär hälften som fått besked om orsaken till deras nattkissning.
Trots att så många lider av nattkissning är kunskapen om nokturi bristfällig även inom hälso- och sjukvården. Nokturi är en underdiagnostiserad och ofta obehandlad folksjukdom.
– Undersökningen från Netdoktor är mycket intressant då den bygger på uppgifter från ett stort antal personer som lider av nattkissning. Jag hoppas att kunskapskampanjen leder till att fler söker hjälp. Särskilt för den stora gruppen äldre patienter ökar bland annat risken för fall och frakturer när de ska ta sig upp till toaletten mitt i natten, säger Netdoktors expert Aino Fianu Jonasson, överläkare i gynekologi och obstetrik vid Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge.
Kommentera denna artikel
Det var informativ text om nokturi. Känner igen samtliga problem, men har bara ramlat
2 ggr men inte skadat mig som tur är.Har tänkt göra en mätning i två dygn, men har inte kommit till skott, Har en inre känsla av att att inte leva så länge till, är 84 år.
Mvh Sven Thelmén som flyttat till Savonlinna i Finland
har skrivit längre upp på sidan.
Inga har kommenterat på denna sida ännu