Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nattkissandet har även påverkat min makes nattsömn

Det säger Marianne som sedan förra året vaknar allt oftare på nätterna för att gå upp och kissa. Hon är uppe i genomsnitt fem gånger varje natt.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-05-23

Annons

– Ibland är jag uppe två gånger per natt och ibland upp till tio gånger. Det har så klart påverkat min makes nattsömn också.

Idag sover de i separata sovrum eftersom att situationen annars blir ohållbar.
 
– Han tål mycket, men att få sin sömn förstörd vet ju jag om någon inte är särskilt skojigt. Jag vill ju veta varför jag springer och nöter ut golvet om nätterna!

Frågan om varför Marianne springer och nöter golvet om nätterna har hon inte fått svar på. Hos sjukvården fick hon en lång lista för att pricka in när på dygnet och hur ofta hon kissar samt mäta urinmängden.

– När man är uppe flera gånger per natt så orkar man tyvärr inte hålla på med sådant.

Marianne har inte fått diagnosen nokturi, men när hon kom i kontakt med Netdoktors upplysningskampanj om nattkissning och efter att ha genomgått kunskapstestet fick hon känslan av att hon lider av nokturi.

– Jag har tyvärr inte hunnit träffa någon läkare för att påpeka detta men kommer att ta tag i det snart, säger hon och menar att det kanske är lättare när man vet att det finns en diagnos för detta nattliga springande.

Siffror från den pågående undersökningen på www.HarDuNattkissat.se visar tydligt att nattkissning är ett vanligt förekommande problem. De flesta vuxna med nokturi är uppe och kissar två till tre gånger per natt och den störda nattsömnen orsakar en rad problem.

Har nattkissandet påverkat dig på fler sätt?
– Ja absolut. Livskvalitén är fullständigt obefintlig. Jag är trött och seg som ett gammalt tuggummi, säger hon med ett skratt. Jag har dessutom gått upp i vikt eftersom jag inte orkar röra på mig under dagarna. När man är så fruktansvärt trött som jag är så tappar man livslusten.

Hon berättar att hon även sover under eftermiddagarna för orka med hela dagen.

– Gör jag inte det så påverkar det mitt tålamod och jag blir irriterad till tusen för minsta lilla. Tröttheten tar verkligen på vardagen och livet, säger Marianne.

Fler resultat från undersökningen visar att ungefär hälften med nokturi upplever försämrat minne, mindre tålamod, försämrad koncentration och likaså nedstämdhet och irritation.

– Det är viktigt att söka hjälp om man har de här problemen och inte bara tror att de tillhör stigande ålder. Jag hoppas upplysningskampanjen kan bidra till att fler söker hjälp, säger docent Aino Finau Jonasson, gynekolog och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge tillika Netdoktors expert på nokturi.

Har du problem med nattkissning? Läs mer och öka din kunskap genom vår upplyssningskampanj www.HarDuNattkissat.se 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.