Ingen ska tvingas acceptera nokturi
Nattkissning innebär att man vaknar en eller flera gånger på natten för att tömma blåsan. Det finns många orsaker till besväret men en överproduktion av urin nattetid är huvudskälet. Därutöver kan obehandlad diabetes, hjärtinkompensation, sömnapné och psykiska besvär spela in. Sjukdomen drabbar både män och kvinnor i alla åldrar men förvärras ofta ju äldre man blir. I åldersgruppen 70 till 80 år lider tre av fyra av nattkissning.
– Varje gång man tar upp nokturi i medirna kommer det upp hur många som har det. Där tillåter man att tala om det men trots att det är så vanligt är kompetensen hos läkare en blandad kompott, säger Johan Lökk.
Han menar att nattkissning generellt är underdiagnostiserat och underbehandlat. Dock tenderar yngre att tas på större allvar av vården medan äldre hamnar i skymundan.
– En störd nattsömn leder till trötthet på dagen och sämre prestation på jobbet. Det är ett skäl till att få hjälp, resonerar många läkare. Pensionärer tas däremot inte på samma allvar trots att de drabbas lika hårt. Men alla har rätt till att få utredning.
Den viktiga nattsömnen
Vid nokturi är det inte ovanligt att behöva gå på toaletten två till tre gånger per natt. Kisseriet, så kallad nattlig polyuri, i sig är inte skadligt utan problemet är de kroppsliga problem som efterföljer.
Olika behandlingsalternativ för barn som kissar i sängen
För barn som är 6 år och uppåt finns möjlighet att behandla mot enures (sängvätning hos barn)
– Kroppen ska ha sex till åtta timmars sammanhängande sömnrehabilitering nattetid. Även om man kan är det inte så enkelt att ta igen sömnen dagtid.
Professor Johan Lökk menar att det inte är ovanligt att den första blåstömningen infaller redan under den viktiga djupsömnen, vilken är viktig för blodsockerbalansen och immunförsvaret. För äldre ökar också risken för fysiska skador så som fallolyckor.
Läkarens ansvar
Då nokturirelaterade besvär hör åldrandet till blir äldre individer ofta tillsagda att lära sig leva med kisseribesvären. Men faktum är att det är långt ifrån sanningen och framför allt har alla rätt till någon som lyssnar och förklarar vad problemet beror på, menar Johan Lökk.
– Många tycker det är skämmigt så det är läkarens ansvar att informera patienten och anhöriga samt erbjuda hjälp. Åldrande ska inte behöva innebära att tvingas leva med nokturi.
Kommentera denna artikel
Har fortfarande inte fått någon lösning på problemet Nokturi. Resultatet är 40 kg övervikt, dåligt minne, dålig syn och allmänt förvirrad! Har fått höra att hela kroppen bli stel när man blir gammal även blåsan. Så den kan inte töja ut sig som förr och därför får vi springa som jojo på natten. Konstigt nog inte på dagen!!
Hej! Är 72 år och har under de senaste 6-7 åren INTE sovit en hel natt pga täta, en eller flera toabesök. Läkarna nonchalerar totalt mitt problem, tittar arrogant på mig utan den minsta kommentar e dy. , snacka om att känna sig totalt osidosatt.
Jag har haft detta problem i - 10 år minst! Är nu 75 och som sagt får leva med detta. Har blivit Nokturins ansikte på nätet :-) Det talas om hjälp men vad jag vet så finns det ingen hjälp mer än att dricka mindre och ta Minirin för att tömma systemet. Det hjälper inte fullt ut. Mängden kiss är inte stor men ut skall det!
Då nokturirelaterade besvär hör åldrandet till blir äldre individer ofta tillsagda att lära sig leva med kisseribesvären. Men, menar Johan Lökk, faktum är att det är långt ifrån sanningen och framför allt har alla rätt till någon som lyssnar och förklarar vad problemet beror på. Dock tenderar yngre att tas på större allvar av vården medan äldre hamnar i skymundan.
Alltså, schack - matt för oss 65+. Varför betala 120 kr för att bli hånad och avspisad?
Inga har kommenterat på denna sida ännu