Få söker hjälp för pinsamma kissbesvär
Nokturi är ett relativt underdiagnostiserad tillstånd trots att över hälften av alla över 50 år är drabbade. De nattliga turerna fram och tillbaka till toaletten behöver inte innebära några större problem. Men samtidigt lider många i tystnad.
Utifrån resultat från Netdoktors upplysningskampanj HarDuNokturi.se har det visat sig att personer som lider av nattkissning generellt är dåliga på att söka vård för sina besvär. Och varför många idag väljer att leva med onormalt nattkissande kan ha många olika förklaringar.
Genant att söka hjälp?
Å ena sidan kan det vara svårt att träffa rätt läkare med rätt kunskap. Å andra sidan upplever många det som genant eller jobbigt att söka hjälp. Eller så vet man inte ens om att hjälp finns att få.
Många har visat sig söka vård för sömnproblem snarare än sina nokturinbesvär och möjligen hoppats på att toalettbesvären skulle tagits upp av läkaren själv. Eller så tänker man helt enkelt inte på att det är just kissandet som stör sömnen och orsakar uppvaknandet.
Sömn A och O
Hur mycket sömn vi behöver är många gånger individuellt men att den är viktig för vårt psykiska och fysiska välbefinnande och involverar flera viktiga metabola och endokrina funktioner råder det ingen tvekan om. Och eftersom de första uppvaknandena oftast sker redan efter ett par timmars sömn – det vill säga under den viktiga djupsömnen - så har sjukdomen större negativ påverkan på oss än vad många kanske anar.
Följderna av sömnbrist kan vara både påtagliga och allvarliga och orsakar allt ifrån sänkt livskvalitet med trötthet och nedstämdhet till sämre hälsa i generella drag.
Öka din kunskap om Addisons sjukdom
Vid Addisons sjukdom är binjurebarken, den yttre delen av binjuren, skadad och kan inte bilda livsviktiga hormoner som kortisol, som bland annat reglerar ämnesomsättningen. Vanliga symtom är exempelvis trötthet, diffusa smärtor i buken, illamående, kräkningar och diarré.
Har du Nokturi? Testa dig här!
Ökad dödlighet hos drabbade
Nokturi kan dessutom försämra prestationsförmågan och leda till skador genom olycksfall – både i arbetet, i trafiken och i hemmet. Fallolyckorna gäller framför allt äldre personer.
Bland äldre men såväl yngre individer finns en ökad dödlighet hos dem som under två eller fler tillfällen per natt tvingas gå på toaletten. Det kan förklaras med hjälp av sambandet mellan nokturi och sömnapné, dåligt reglerad diabetes, hjärtsvikt och kronisk njur¬sjukdom.
Kommentera denna artikel
Min fru kissar många gånger även på dagtid, och nattid
Efter en hysterektomi fick jag gå och kissa mellan 1 - 3 gånger per natt. På uppföljningsmötet med min gynekolog så sa han att det hör till när man blir äldre, jag var 42.
Jag har flera gånger tagit upp med mina läkare att jag sover dåligt och måste gå på toaletten varje natt - får ingen hjälp.
Nu har det gått 8 år. Det är ju en sak att påtala detta för läkare, men när man inte får någon hjälp, vad ska man göra då?
Om man, som netdoktorn, hela tiden upprepar att der är så genant och så pinsamt så blir det ju till slut en självuppfyllande profetia. Jag tror inte alls att människor i allmänhet tycker att det är så himla besvärligt att tala om för sin läkare att man måste gå på toa 3-4 ggr/natt. Vad jag däremot tycker låter besvärligt är att mäta urin och anteckna det varje gång. Jag somnar i stället.
Inga har kommenterat på denna sida ännu