Ny metod ska hjälpa patienter med analinkontinens
Att drabbas av fekal inkontinens, det vill säga att läcka fast eller lös avföring, är ett problem som många lider av i det dolda. Man räknar med att var tionde eller tjugonde person någon gång i livet förlorar tarmkontrollen. Avföringsläckage är vanligare hos äldre eftersom slutmusklerna eller slutmusklernas nerver fungerar sämre med stigande ålder. Mellan 75 och 80 procent av de drabbade är kvinnor.
Fekal inkontinens är så pass tabubelagt att många drar sig för att söka vård – något som kan påverka det sociala livet på ett negativt sätt.
Men nu har alltså forskarna hittat en ny transplantationsbehandlingsmetod som skulle kunna hjälpa personer med fekal inkontinens i framtiden, det skriver Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.
Muskelceller injiceras i ändtarmen
Metoden går ut på att muskelceller injiceras i ändtarmens slutmuskler. Just nu pågår en patientstudie där 250 patienter världen över slumpmässigt valts ut. Av dessa kommer ett 40-tal från Sverige.
Wilhelm Graf, överläkare och professor i gastrointestinal kirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala och som leder studien, berättar i ett pressmeddelande hur transplantationsbehandlingen går till.
– Det handlar om ett helt nytt sätt att behandla skador i ändtarmens slutmuskulatur. Vår förhoppning är att transplantation av celler framodlade från patientens egen bröstmuskel ska bli ett värdefullt tillskott i behandlingsarsenalen, ett komplement till kirurgiskt ingrepp, elektrisk nervstimulering och injektionsbehandling.
Öka din kunskap om Addisons sjukdom
Vid Addisons sjukdom är binjurebarken, den yttre delen av binjuren, skadad och kan inte bilda livsviktiga hormoner som kortisol, som bland annat reglerar ämnesomsättningen. Vanliga symtom är exempelvis trötthet, diffusa smärtor i buken, illamående, kräkningar och diarré.
Förlossningsskada kan orsaka analinkontinens
Wilhelm Graf berättar vidare att orsaken till fekal inkontinens ofta är en skada på de nerver eller muskler som styr tarmrörelserna, inte sällan en gammal förlossningsskada, ändtarmsframfall, annan skada på slutmuskeln eller olika tarmsjukdomar.
Resultaten av studien förväntas vara klara nästa år.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu