Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Inkontinens

Våga prata om inkontinens

Att berätta för sin omgivning om sitt läckande urin är för de flesta något väldigt skamfyllt. Men det kan löna sig att prata om det med sin läkare.

Publicerad den: 2012-09-25

Annons

– Det finns så mycket man kan förbättra, säger Aino Fianu Jonasson, gynekolog som specialiserat sig på urininkontinensbesvär hos kvinnor.

Minst en halv miljon människor i Sverige lider av läckande urin. Fler kvinnor än män är drabbade - ungefär var fjärde kvinna lider av någon typ av urinläckage, och problemen kommer oftast i samband med graviditet och förlossning. Besvären brukar öka med åldern. Trots det visar en ny svensk studie att urinläckage upplevs som ett större problem bland de yngre kvinnorna jämfört med de äldre. Såväl socialt- och arbetsliv som sexualliv påverkades negativt hos de yngre.

– Jag har träffat oerhört många som mår dåligt för att de tycker det är skamligt. De skäms för att läcka, inte minst i samband med sex och samlag, och är rädda att det ska lukta om dem. Om de inte vågar prata med sina vänner eller sin partner om det, så isolerar de sig istället, säger Aino Fianu Jonasson.

Annons
Annons

Av alla som lider av olika former av urinläckage i Sverige, söker bara omkring hälften vård för sina besvär. Men när de väl söker hjälp finns det alltid hjälp att få, menar hon.

– Man kan inte bota alla, men det finns mycket att ta till som kan ge chansen att leva ett normalt, socialt liv igen. Många söker inte vård för att ämnet är känsligt, samtidigt som många äldre tänker att problemen är biologiska och oundvikliga, och att det inte finns någon hjälp att få. Men det finns det.

Ett annat hinder på vägen till hjälp kan uppstå om patienten inte får direkt gehör för sina problem hos läkaren.

– Många av mina patienter har berättat att de inte blivit tagna på allvar i primärvården, och då tappat lusten för att be om hjälp. Det är väldigt viktigt att man tar hand om de här patienterna, eftersom det kan vara avgörande för livskvaliteten. Och oavsett om det går att bota besvären eller inte behöver de bli sedda, och få en kontakt, säger Aino Fianu Jonasson.

Annons
Annons

Hur den drabbade hanterar sitt urinläckage är helt individuellt, en del accepterar större läckage medan andra drar gränsen för godtagbart vid en enda droppe. I dag finns det en rad behandlingar att ta till, allt från knipövningar för att träna upp bäckenbottenmuskulaturen, till läkemedel, elektrisk stimulering, akupunktur och kirurgiska ingrepp – beroende på vilken typ av inkontinens patienten lider av. Hur behandlingarna fungerar är väldigt individuellt, men tack vare forskning på området kommer det då och då nya metoder att ta till. Det senaste tillskottet är injektioner med det ökända skönhetsmedlet, tillika giftet, botulinumtoxin. Ämnet gör att musklerna kring urinblåsan slappnar av och minskar på så sätt de trängningar som leder till att de som lider av så kallad överaktiv blåsa måste uppsöka toalett med korta mellanrum.

– Behandling med botulinumtoxin har kommit att användas mer och mer. Det tas till om inte blåsträning och mediciner fungerar, som ett komplement. De som fått behandlingen har varit nöjda under de tre månader som läkemedlet är effektivt, sedan måste man upprepa behandlingen igen, säger Aino Fianu Jonasson.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.