Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Inkontinens

Så här undviker och förebygger du inkontinens och urinläckage

Det finns många hjälpmedel mot inkontinens men vad kan man göra själv för att undvika/förebygga läckage? Netdoktor frågar Märta Lauritzen, chef vid uroterapienheten Karolinska sjukhuset.

Publicerad den: 2012-09-25

Annons

– Som för många andra folksjukdomar är en hälsosam livsföring förebyggande, säger Märta Lauritzen som har många tips vad man kan göra för att undvika och förebygga urinläckage.

Märta Lauritzen anger viktiga faktorer som fysisk aktivitet, lagom vätskeintag och att veta var bäckenbottenmuskulaturen ligger.

– Att hålla sina muskler igång genom promenader, motion och andra aktiviteter är förebyggande åtgärder. Övervikt ska man undvika då det ökar risken för urinläckage och trängningsproblematik. Även tarmen kan ha stor betydelse för urinblåsans funktion, ett försök att undvika förstoppning och långvariga problem med hård avföring är bra. Att veta var bäckenbottenmuskulaturen finns, alltså att kunna knipa och slappna av är bra både för kvinnor och män och träning av dessa muskler minskar risken för urinläckage efter förlossning.

Annons
Annons

Urinläckage tyder på någon sorts svaghet i systemet. Svagheten kan bestå av en svaghet i bäckenbottenmuskulaturen som gör att man läcker i samband med fysisk ansträngning. Detta kan oftast tränas bort eller minskas med träning av bäckenbottenmuskulaturen, så kallade knipövningar. Märta Lauritzen berättar att studier har visat att bäckenbottenträning är bra både vid läckage som kommer i samband med fysisk ansträngning och vid tvingande kissnödighet. 

– Tvingande kissnödighet kan ha många orsaker. Om problemet uppstått plötsligt bör man inte vänta med att söka vård, det kan bero på en urinvägsinfektion men också ha andra orsaker som behöver utredas. Om det däremot kommer smygande kan man börja med att träna sig i att han en ”kissrytm”, så kallad blåsträning.

Blåsträning handlar om att träna in i en kissrytm som passar med livet i övrigt. Märta Lauritzen berättar att man först behöver föra dagbok över hur ofta, när och hur mycket man kissar i ett par dygn. Därefter ska man göra en uppskattning av när man tycker att toa-besök är bra och sedan försöka hålla sig till tiderna.

– Båda dessa metoder, blåsträning och bäckenbottenträning kan man försöka göra på egen hand men det kan vara svårt. Många använder nämligen inte rätt muskler när de kniptränar och behöver därför både vägledning och ett träningsprogram. Blåsträning kan vara svårt då man behöver ändra på sitt sätt att svara på kroppens signaler.

Annons
Annons

Inkontinens kan försvinna med träning

Besvär med urinläckage eller tvingande kissnödighet som man inte kommer tillrätta med på egen hand bör självklart utredas, menar Märta Lauritzen som berättar att urininkontinens kan försvinna med hjälp av träning men behöver oftast kompletteras med förebyggande åtgärder.

– Om träning inte hjälper bör möjlighet till fortsatt utredning och diskussion om annan behandling ges. 

Tränar man bäckenbottenmuskulaturen regelbundet ska bäckenbottenträning ge effekt efter ett par månader. Blåsträning ska ge effekt redan efter en månad.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.