Inkontinenta mest oroliga för att lukta illa
Det menar Gunilla Varhos, uroterapeut på Kvinnokliniken i Västerås och verksam i Sinoba (Föreningen för kunskap om urininkontinens och blåsproblem).
– Mina patienter luktar inte illa. Jag brukar säga att de som gör det annars inte heller sköter sin hygien. Urin luktar inte så länge det inte ligger och drar i flera timmar.
Men varför är det svårt för personer med urininkontinens eller andra problem från blåsan att söka vård? Enligt Gunilla Varhos vet, till att börja med, inte alla att det faktiskt finns hjälp att få. Sedan upplevs det också som skamfyllt.
– De som får problem med läckage tycker oftast att det är jobbigt, pinsamt och skamfyllt. Bland kvinnor är ansträngningsinkontinens vanligast och istället för att söka vård slutar de göra saker de tycker om för att slippa läcka urin. Till exempel så slutar de dansa, springa och annat som kan göra att de plötsligt läcker urin.
Urininkontinens är ett folkhälsoproblem. Det finns siffror som säger att var fjärde kvinnan och var tionde man drabbas av någon form av inkontinens.
Olika behandlingsalternativ för barn som kissar i sängen
För barn som är 6 år och uppåt finns möjlighet att behandla mot enures (sängvätning hos barn)
– En exakt siffra finns inte men någonstans mellan 500 000- 800 000 människor i Sverige menar man lider av urinläckage. Långt ifrån alla söker hjälp, men det finns hjälp att få. Vården måste bli bättre på att hantera patienter med inkontinensproblem och inte säga ”äsch du är gammal och det är vanligt att du drabbas av det”. För det händer fortfarande, tyvärr.
Gunilla besvarade frågor om inkontinens
I en chatt på Netdoktor besvarade Gunilla Varhos frågor om inkontinens. "Befriande att det pratas mer om öppet om inkontinens" skriver en besökare till Gunilla. Läs alla frågor och svar från chatten här.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu