Befriande att det pratas mer om inkontinens
Gunilla Varhos är uroterapeut vid Kvinnokliniken i Västerås samt verksam i Sinoba, föreningen för kunskap om urininkontinens och blåsproblem. Fredagen den 23:e november svarade hon på frågor om inkontinens från Netdoktors medlemmar och besökare. Här nedan kan du läsa alla frågor och svar.
10:42 linka: Finns det något neurologiskt samband mellan hostretningsreflex och ofrivillig urintömning? Problemet har ökat under 15 år. Jag kissar fortfarande inte på mig vid kroppsansträngning men klarar knappt en harkling. Jag har en nackskada (whiplash) och hade stora problem med dysfagi och käkarna kunde jag inte öppna och tugga med från början. Det mesta är bättre sedan 1991-08-16 men hosta och inkontinens gör det svårt att leva som vanlig trots alla inkontinensskydd. Ej operation på grund av hostan.
Gunilla Varhos: Hosta är en ansträngning i inkontinens sammanhang. Ditt läckage har troligen inget med din Whiplash skada att göra
11:03 Gäst20515: Opererade bort prostata 2005. Operationen lyckades, PSA ej mätbart. Jag fick i stället urinläckage som pågått sedan dess. Läkaren som opererade mig ville att jag skulle prova ett läkemedel som dittills använts för urinläckage hos kvinnor, YENTREVE. Det har jag använt sedan dess. Har flera gånger försökt "trappa ner" för att sluta med medicineringen men inbillar mig då att besvären blivit värre. Kan jag fortsätta med YENTREVE utan risk för skador? Finns idag något annat läkemedel att prova?
Gunilla Varhos: Du har en medicin som höjer trycket i urinröret. Om du slutar så kommer problemet tillbaka. Det finns idag ingen annan medicin med samma effekt. Det är ingen fara att fortsätta om du inte börjar med annan medicin. Kolla då med din doktor så de inte krockar med varandra.
Öka din kunskap om Addisons sjukdom
Vid Addisons sjukdom är binjurebarken, den yttre delen av binjuren, skadad och kan inte bilda livsviktiga hormoner som kortisol, som bland annat reglerar ämnesomsättningen. Vanliga symtom är exempelvis trötthet, diffusa smärtor i buken, illamående, kräkningar och diarré.
11:08 Gäst7405: Hej! Befriande att det pratas mer öppet om inkontinens samt att du gör en god gärning för att medvetandegöra detta! Jag har ansträngningsinkontinens framför allt runt mens. Jag undrar om det har med hormonförändringar att göra? Kan man stärka upp kontrollen med ngn medicin, hormon eller andra alternativa lösningar. Urinkontrollen är ju en del av människan system och är förmodligen känsligt för just olika obalanser i kemin. Vad finns det för forskning och rekommendationer? Tack för du hjälpen!
Gunilla Varhos: Man blir ju svullen vid mens och många upplever därför att besvären blir sämre veckan före mens. Visst kan man prova med hormoner(p-piller) för att få bort mens cyckeln. Jag har ingen positiv erfarenhet av det. Bäckenbotten träning kan hjälpa dig en del.
11:11 Gäst7984: Min man har en suprapubisk kateter och nu har det börjat läcka runt den ibland. Vad kan man göra åt det?
Gunilla Varhos: Det kan vara svårt att få det helt torrt. Men be att de kontrollerar så det inte är stopp, det kan vara att urinen är tjock- mycket avlagringar från blåsan-då kan det rinna bredvid. Då kan det hjälpa att den spolas ibland.
11:15 Gäst68538: Jag har upptäckt att jag blir mycket mer inkontinent då jag tar vissa vitaminer kosttillskott, t ex rosenrot. Finns det någon forskning på detta? Verkligen något att undersöka eftersom inkontinens tilltar med åldern och målgruppen för dessa kosttillskott är i samma ålder.
Gunilla Varhos: Jag vet inga studier som bekräftar din erfarenhet. Det jag har hört många gånger är att om man tar brus tabletter typ c-vitamin brus, så upplever många att det blir mer trängningar med läckage.
11:20 Fiamia: Finns några undersökningar om inkontinens och att man är sockerberoende? Märker nu när jag äter mkt mindre socker att jag också inte är så inkontinent.
Gunilla Varhos: Jag vet ingen studie. Det är ej heller något som jag hört från mina patienter.
11:26 Gäst2366: Hej! Sedan 2009 har jag lidit av att jag måste urinera varannan timme, natt som dag, vilket jag jobbar eller inte. Har varit hos urolog som gav upp, han kunde inte hjälpa mig, kunde inte hitta något fel. Samtidigt lider jag av inkontinens och erektionssvårigheter. Detta gör att jag ständigt är trött, har diabetes typ 2 och högt blodtryck, äter medicin mot detta. Vad ska jag göra för att läkarna ska fatta att detta sänker min livskvalitet och -vilja? Finns det verkligen inget att göra?
J.M.
Gunilla Varhos: Jag utgår från att du gjort miktionslistor, så man ser hur mycket och ofta du urinerar. Diabetes kan påverka den biten och även erektionen. Även blodtrycks medicin kan påverka om det är urin drivande i den. Gå tillbaka till din urolog.
11:29 Gäst83696: Jag är 40 år, 4 barn vaginalt senast tvillingar 1 år sen. Med åren svårare och svårare att hålla urinen vid all sorts ansträngning eller att jag är mycket nödig eller har tampong inne.Vill inte prata med vårdcentralen. Jag jobbar m människor och måste känna mig fräsch! Tacksam för svar.
Gunilla Varhos: Det du beskriver är ansträngning inkontinens det vanligaste vi kvinnor har vad det gäller inkontinens. Jag skulle vilja uppmana dig att söka. Du kan bäckenbotten träna. Men även det kan vara bra att få hjälp med. Prata med distriktssköterskan så kan hon lotsa dig till rätt instans.
11:32 Damrummet: Jag har problem med att hålla mig när jag kommer till toaletten. Får knappt av mig byxorna i tid. Är jag inte snabb nog kan det sluta illa.
Samma sak i köket vid rinnande vatten. Kan bli panik till toaletten. Vad göra?
Gunilla Varhos: Oftast så stressar man på så mycket så man kan/hinner inte knipa. Försök att ställ dig stilla och knip bort den värsta trängningen. Gå sedan till toa. Om du inte sökt hjälp så gör det.
11:35 lisskarin: Inkontinens = läckage vid ansträngningar eller skratt och nysningar? Men om det är så att man inte kan stoppa flödet när man kommer i närheten av WC? Räknas det också som inkontinens? Förslag: Gör ett frågeformulär som är anpassat för kvinnor. Nu är det riktat till män (med prostataproblem) Vem kan kissa och mäta 2-3 gånger mitt i natten?
Gunilla Varhos: När det kommer urin ofrivilligt så är det läckage. Om man bara läcker när man ser/vet att toa finns där. Så är det ofta en betingad effekt. Vilket man ofta kan träna bort med att knipa. En trängning är ca 20 sekunder, så det gäller att få bort hela trängningen innan man går in på toa.
11:38 Gäst12852: Hej, hade väldigt lindriga besvär tidigare av inkontinens men efter en operation i livmodern i somras har det blivit hopplöst. Jag kissar på mig nästan varje morgon just när jag ska stiga upp ur sängen men sedan har jag inga besvär mera under dagen. Inte som är besvärande i alla fall. Bara 56 år. Vad ska jag göra? Kan det vara ett samband med operationen? Det togs bort en ganska stor godartad svulst.
Gunilla Varhos: Det låter som ett ansträngnings problem. Det kan ju bero på att det är extra mycket urin när du vaknar och reser dig upp. Då orkar inte trycket i urinröret,hålla emot och då läcker det. Det kan ju indirekt ha något med operationen att göra. Det kan jag inte uttala mig om.
11:41 reTINA: Kvinna 66 år. jag har under många år haft stora urinmängder nattetid,1-2 liter, mina läkare har egentligen aldrig förklarat varför, trots gynundersökningar visat myomer, MRrtg visar diskgeneration i ländrygg. Tar blodtrycksmedicinerna Enalapril och Amlodipi. Jag har dessutom nu också stora problem med trängningsinkontinens, det kan gå timmar mellan tömningarna, men när signalen kommer från hjärnan, rinner det på sekunden över/ut, när jag reser mig från stol eller från liggande läge. Vad göra?
Gunilla Varhos: När vi lägger oss för att sova skall ett antidiuretiskt hormon slå till så njurarna jobbar mindre på natten. När vi blir äldre så kan det sluta och fungera, då blir det lika mycket eller mer urin på natten Det kan bli mer för att hjärtat orkar pumpa bättre i vila, då jobbar njurarna mer. Det är ju viktigt att inte dricka eller äta ett par timmar innan sängdags.
11:45 glasögonorm: Hej, Jag har precis gjort en operation för inkontinens TVT operation. Det är cirka tre veckor sedan. Operationen gick bra, men nu har jag svårt att avgöra om jag är kissignödig eller inte. Hinner inte alls till toaletten längre och känner att det har blivit värre än innan. Ringde läkaren, han säger att det jag har operetat mig för är för stress kontinentet. Att jag inte kan inte hålla tätt får jag äta tabletter och öva upp mitt bäckenet. Jag har bra knip och de har de sagt. Tagit tabletter. Vad göra?
Gunilla Varhos: Du skulle behöva kontrollera rest urin och urin odling.
11:48 RogAnn: Jag är en snart 60:årig kvinna som lider av inkontinens Tänkte när jag var hos läkaren för ca ett halvår sedan nu ska jag säga som det är och fråga .
När jag berättat att jag hade svårt att hålla tätt till exempel om jag skrattar eller hostar eller ta i Säger han Ja du har inkontinens Jag ska skriva ut tabletter Ingen undersökning alls Nu undrar jag bör inte en gynekolog undersöka mig Eftersom jag har flera olika sorters tabletter mot andra sjukdomar vill jag vara säker först om det kommer att hjälpa
Gunilla Varhos: För mig är det självklart att man gör en utredning med miktionslista och läckagetest. Gynundersökning ingår i utredningen. Det låter som att du har ansträngningsläckage. Så sök igen för dina problem.
11:51 Singoalla: Jag är en kvinna på 66 år och har lidit av inkontinens i kanske 10 år. Jag har gått hos uroterapeut (distriktssköterska) i två perioder under dessa år. Jag är opererad 1997 för äggstockscancer och hade då kateter i urinblåsan två ggr. Sedan över ett år tillbaka tränar jag dagligen mina slutmuskler och bäckenbotten med knivövningar. Jag är godkänd i slidmuskulaturen av både terapeuten och gynekologen, men ändå läcker jag, men nästan bara under vinterhalvåret. Vad kan jag mer göra?
Gunilla Varhos: Det kan ju vara kylan som påverkar blodkärlen så det blir svårare att knipa. Det är svårt att förklara dina problem.
11:53 läxas: 11:53 läxas: Vad kan göras för att slippa gå upp 2-3 ggr på natten för att kissa (överaktiv blåsa?) ? Är medicinen Hiprex effektiv mot urinvägsinfektion?
mvh Inger
Gunilla Varhos: Drick och ät inget ett par timmar innan du går till sängs. Drick inte heller något när du går upp på toa. Det kan vara "normalt" att gå upp 1-2 ggr per natt.
11:54 Gäst83437: Hej, Fyller 68 år och har inte läckage utan ollonet blir så vått av sekret att det blöter genom både underkläder och byxor ibland.
Det började för c:a 1 år sedan.
Gunilla Varhos: Du skall söka till familjedoktorn så man får titta på problemet.
11:56 Nancy: Jag fick tidigare skydd gratis men blev bättre under några år så jag slutade använda dom. Nu har jag kol och genom att jag har kraftig hosta så rinner det för det mesta. Har inte råd att byta skydd så ofta så visst blir det en lukt. Finns det någon chans att jag kan få skydd igen om jag söker läkare? Det är hemskt jobbigt att aldrig känna sig fräsch.
Gunilla Varhos: När man har urinläckage har man möjlighet att få skydd. De kommer att begära en läckagemätning innan.Prata med distriktssköterskan.
11:59 Gäst92482: Jag blev 1984 opererad och livmoder och äggstockar togs bort. Efter detta fick jag hormontabletter och sedan plåster. Då det varnades för risker med dessa utsattes plåstren. Då fick jag problem med dels urinvägsinfektioner och dels inkontinens. Nu har jag Vagifem 10 mg som hjälper en del men inte helt. Då jag skall vara ute länge tar jag för säkerhets skull 1 Detrusitol tablett och utrustar mig med Tena.
Är nu 80 år och alltid rädd att lukta illa. Måste upp på toaletten minst en gång/ natt.
Gunilla Varhos: Jag hoppas du tar Vagifem 10mg tre ggr per vecka. Detrusitol bör man äta en månad varje dag för att få full effekt, den är till för att lugna urinblåsan. Om du läcker när du hostar, nyser osv så hjälper den inte. Prata med din doktor så du har rätt behandling för dina besvär.
12:01 Gäst75621: Hej! Jag är 45 år, kvinna som sluta röka för 6mån sedan. Har gott upp 13kg. Och kan numera inte hålla tätt vid ansträngning. Ett jätteproblem då det är ganska känsligt ämne. Inget man diskuterar i fikarummet precis. Vart ska man vända sig eller vad kan man göra själv.
tacksam för svar.
Gunilla Varhos: Din vikt uppgång har säkert med att göra att dina besvär har blivit värre. Men även rökning kan påverka, så det är bra att du slutat röka. Prata med distriktssköterskan i första hand. Hon kan lotsa dig rätt.
12:05 Gäst53432: Jag har trängningsinkontinens. Vilka möjligheter finns det att få hjälp?
Gunilla Varhos: Om man har fått diagnosen trängningsinkontinens så finns flera behandlingar. Läkemedel som lugnar urinblåsa, akupunktur, elstimmulering, blåsträning om trängningarna är mycket svåra kan det bli operation. Prata med distriktssköterskan hon kan ge dig råd vem du skall söka där du bor.
12:06 Gäst35353: Kan man som patient ringa kvinnokliniken och få en tid till uroteapeuten, eller måste man ha remiss från familjeläkare?
Gunilla Varhos: I Västerås kan man ringa till kvinnokliniken direkt, men det är olika. Ring och fråga hur det är där du bor.
12:08 Gäst ett: Vad finns det att göra när man har en överaktiv urinblåsa?
Gunilla Varhos: Det finns läkemedel som lugnar blåsan, man kan prova akupunktur och el.stimulering. Om blåsan är mycket över aktiv så finn det olika operationer som görs på urologen.
12:10 inger: Jag får ibland problem med smärta i ryggen. När jag då t ex kliver ur sängen på morgonen kommer urinen utan att jag kan styra musklerna alls. Det bara rinner. Vad kan detta bero på? Jag är 65 år.
Gunilla Varhos: Det kan bero på att smärtan tar all din kraft så du inte kan hålla tillbaka urinen. Det kan också bro på var på ryggen smärtan kommer ifrån. Den kan utlösa en miktion. Be doktorn titta på din rygg.
12:13 cajo: Hej, kvinna, strax 50 år. Arbetar med ett fysiskt arbete som innebär mycket rörelse inom friskvård och massage. Trots att jag "kniper" genom träning har jag lättare urinläckage dagligen. Detta har varit med mig nu i ca 2 år. När skall jag betrakta detta som ett fall för läkarbesök? Jag tycker det är oerhört pinsamt och finner det svårt att boka tid för mig i detta ärende. Finns det speciella mottagningar jag kan vända mig till. Bor i närheten av Uddevalla.
Gunilla Varhos: Om man har ett läckage som besvärar en skall man söka hjälp oberoende av storlek på läckaget. Jag vet inte hur det ser ut där du bor, hör med distriktssköterskan hon kan hjälpa dig med det.