Hej,
Jag har haft diabetes typ 1 sedan jag var 10 år gammal. De senaste åren har min diabetes varit dåligt reglerad på grund av depression, stress, oregelbundna matvanor och kost. Mitt HbA1c har legat runt 10. Nu har jag några frågor som jag känner är viktiga att diskutera:
Livslängd efter uppkomst av senkomplikationer: Statistiskt sett, hur länge lever en person med diabetes vanligtvis efter att senkomplikationer som njur- och ögonproblem har börjat uppträda?
Tid innan dialys krävs vid läckage av mikroalbumin i urinen: Hur många år tar det vanligtvis innan behandling med dialys måste påbörjas efter att man börjat läcka äggvita (mikroalbumin) i urinen?
Livslängd med dialys innan transplantation: Hur länge kan man förvänta sig att hålla på med dialys innan en njurtransplantation blir nödvändig?
Risk för dödlighet under väntan på transplantation: Hur stor är risken att dö medan man väntar på att hitta en lämplig njurdonator?
Jag upplever att sjukvården ibland undviker att diskutera dessa frågor, kanske av rädsla för att skapa ångest hos patienten. Som patient och sjukvårdskonsument anser jag att det är min rätt att få veta detta för att kunna ta välgrundade beslut om min vård.
Trots att diabetesvården har förbättrats avsevärt, med bättre hjälpmedel, utbildning och egenkontroll, känner jag att informationen om vad som händer när komplikationer redan finns är otillräcklig. Finns det generella råd att följa när senkomplikationer har börjat uppstå, förutom att hålla en välreglerad blodsockernivå med ett HbA1c på 6,5?
Jag är också intresserad av att veta om det finns rekommendationer gällande idrott och träning för personer med sena diabeteskomplikationer - vilka typer av träning är lämpliga och mindre lämpliga?
Slutligen, finns det några specifika råd gällande användning av p-piller och dess potentiella inverkan på tidiga symptom relaterade till njurfunktion?
Tack för att ni tar er tid att besvara mina frågor.
Vänliga hälsningar
Hej,
Kunskap om utveckling av njurskada vid diabetes har ändrats under de 80 år som personer med diabetes kunnat behandlas med insulin. I början av 1900 talet tog det genomsnittligt ca 25 år från debuten av sjukdomen tills allvarlig njurskada uppstod. Idag är situationen dramatiskt ändrad och många personer med diabetes får inte njurskada trots mycket lång tid med sjukdomen. Detta beror inte bara på en mycket markant förbättring av "sockerkontrollen" idag jämfört med tidigare, men också minst lika mycket på bättre kontroll av blodfetter, blodtryck och avhållsamhet från rökning.
Mikroalbuminläckage som du nämner i ditt brev är ett mycket tidigt tecken på att njurarna ar påverkade, men fortfarande behöver detta inte innebära att manifest njursjukdom med nödvändighet följer. Med rätt behandling kan mikroalbuminläckage "försvinna".
Du frågar också om tid från dialys till transplantation. Något enklelt svar kan man inte ge eftersom svaret beror pa många olika faktorer, men både dialys och transplantation är idag accepterade och väletablerad rutiner med goda behandlingsresultat.
I ditt brev nämner du att Ditt HbA1c ligger runt 10%. Det är idag relativt ovanligt att personer med diabetes har HbA1c på denna nivå, och jag skulle önska att du tillsammans med din läkare och eller diabetessjuksköterska kunde prova någon av de moderna behandlingsprinciperna för att få ner HbA1c till helst under 7,5%.
Med vänlig hälsning,
Ulf Adamson
Professor, endokrinolog
Läs även: Bedömning av nedsatt njurfunktion »