Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Njure från mor till son

Njurtransplantationer är den vanligaste transplantationen. De senaste åren har det genomförts mellan 350 och 400 njurtransplantationer i Sverige årligen. Cirka en tredjedel av dessa hämtar njuren från en levande donator. Möt Wenche, 56 år, som har donerat sin vänstra njure till sin son Morgan, 38 år.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Vägen från frisk till njurtransplanterad gick på några år. I tjugoårsåldern gick Morgan Johansson länge med mer eller mindre konstant huvudvärk. Till slut blev huvudvärken extrem och han åkte till sjukhuset. Hans blodtryck var då 245/120 mot det rekommenderade friska 130/80. Läkarna konstaterade att det var fel på Morgans njurar och han fick blodtrycksmediciner som han åt i tre-fyra år. Men Morgan blev sjukare och fick hemdialys.

– Han skulle inte bli bättre, bara sämre, säger Wenche Bye, Morgans mamma. Det var en jobbig period och jag led med min son.

Under dialysen fick Morgan varken dricka eller äta mat med mycket vätska såsom sås och glass. Till slut bestämdes det att Morgan skulle transplanteras. Vid det laget hade Wenche redan bestämt sig för att hon ville donera en njure till sin son. Hon fick genomgå en massa tester för att de skulle se att hon var så pass frisk att hon kunde donera. Det var tio månader fyllda av oro för om det skulle gå att genomföra en transplantation eller ej.

Annons
Annons

Parallell operation

I september år 2001 ägde operationen rum. Ingreppet för Wenche tog mellan tre och fyra timmar och för Morgans ungefär lika lång tid. De låg i rummen bredvid varandra och opererades i princip samtidigt. Det var den vänstra njuren som byttes och operationen skedde med öppen teknik.

Efter det att operationen var över och Morgan vaknat upp bälgade han i sig vatten och Wenche tyckte att det var en helt underbar scen att bevittna. Helt plötsligt kunde han göra saker han inte fick innan operationen.

Hjärtinfarkt

De första dagarna efter operationen hade Wenche extremt ont. Sedan fortsatte smärtan på en något lägre grad i cirka tre månader – ända fram till jul. Under denna tid fick Wenche även en hjärtinfarkt. Enligt läkarna hade infarkten ingenting med operationen att göra, men Wenche har sin egen teori.

– Jag hade känt mig stressad under perioden då Morgan var sjuk och när vi bara gick och väntade på operationen. Sedan när det var över slappnade jag av och infarkten kom.
Wenche mår nu bättre och lever som sjukpensionär, vilket hon även var innan operationen. Hon är medlem på Netdoktor Transplantation och tycker det är bra att information om donation och transplantation sprids. Själv skulle hon donera en njure vilken dag som helst till sin son om det var möjligt och det behövdes. Hon ångrar inte sitt beslut.

Annons
Annons

På väg tillbaka

Morgan har mått kanon sedan operationen. Han har inte fått några efterföljande problem förutom smärtan efter operationen. Nu går han på uppföljning hos sin läkare var tredje månad för att kontrollera att allt fortsätter att se bra ut.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.