Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Stroke

Kött i kosten dubblerar risken för stroke

Personer som äter en större mängd rött kött har ökad risk att drabbas av ischemisk stroke, hjärninfarkt. Det visar en studie som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Stroke.

Publicerad den: 2015-11-09

Annons

Totalt deltog 11 601 vuxna deltagare i ARIC-studien, Atherosclerosis Risk in Comminities Study. Deras kostintag registrerades vid studiens start och därefter sex år framåt. Fallen av stroke registrerades under en tjugoårig uppföljning.

Det visade sig att individerna som åt mest rött kött hade en 47 procentig ökad risk för stroke, jämfört med deltagarna som åt mindre mängder kött. Forskarna bakom studien menar att deras resultat stödjer uppfattningen att rött kött ökar risken för infarkter i hjärnan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.