Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Stroke

Färre får funktionsnedsättning efter akut stroke

Ett nytt sätt att ta hand om patienter som drabbas av akut stroke har resulterat i effektivare vårdinsatser och förbättrat omhändertagande. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-04-08

Färre får funktionsnedsättning efter akut stroke
Annons

Orsaken till en stroke kan vara en propp i hjärnans stora artärer och för varje minut som artären är stängd dör två miljoner nervceller i hjärnan.

Med akut behandling kan patienterna bli fria från funktionsnedsättning tre månader efter stroken. Mekanisk proppborttagning, så kallad endovaskulär trombektomi (EVT), har visat sig vara den mest effektiva behandlingen.

En förklaring till att det kan dröja innan patienterna får behandling är att majoriteten körs med ambulans till närmaste akutsjukhus, där de utreds för att sedan tas med ny ambulans till universitetssjukhus som utför EVT.

Annons
Annons

- Historiskt har det funnits fog för detta system. Patienter som inte behöver EVT får bästa vård på närmaste akutsjukhus. Utmaningen har legat i att redan i första ambulansen bedöma vilken vård som krävs, säger Michael Mazya, försteförfattare till studien, biträdande överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Så fungerar den nya metoden vid stroke

I Region Stockholm har det sedan i oktober 2017 testats ett nytt så kallat triagesystem i försök att minska tiden till EVT. Triagen går till enligt följande:

Genom A2B2-systemet, där A och B står för arm respektive ben, testar ambulanssjuksköterskan svårighetsgraden hos patientens symtom.
Om patienten inte klarar att hålla upp armen i tio sekunder och benet i fem sekunder handlar det i regel om en svår stroke, som ofta kräver EVT.
Ambulanssjuksköterskan ringer en strokeläkare för att få kompletterande information och beslut om destination.
Den preliminära diagnosen gör att läkaren kan läsa på om patientens bakgrund och göra stroketeamet redo.

Resultaten har nu utvärderats och resultaten är publicerade i den vetenskapliga tidskriften JAMA Neurology.

Annons
Annons

Fler blev helt fria från funktionsnedsättning

Det visade sig att systemet med A2B2-test och telefonsamtal har gjort att 71 procent av patienterna som behöver EVT nu kommer direkt till Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Tidigare var samma siffra 28 procent. Tiden från insjuknande till EVT är nu 2 timmar och 15 minuter, jämfört med 3 timmar och 25 minuter som i det gamla syste

Tidsbesparingen har i sin tur resulterat i att 34 procent av EVT-patienterna blir helt fria från funktionsnedsättning, till skillnad från bara 24 procent i det gamla systemet. Dessutom var patienterna i det nya systemet både något äldre och hade högre svårighetsgrad av stroke.

Nu fortsätter detta arbetssätt inom Region Stockholm och framöver kommer mer omfattande resultat om patienternas utfall presenteras.

    Källor

  • Karolinska institutet - https://nyheter.ki.se/forbattrad-strokevard-med-nytt-omhandertagande

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.