Almedalen: Så kan fler strokepatienter räddas
Sjukvårdsregionerna i landet måste samverka och transporttiderna till trombektomicentran måste kortas för att fler strokepatienter ska överleva, det menar deltagare i seminariet ”Akut strokevård - kan trombektomi bli exemplet på att regional samverkan räddar liv?” som hölls i Almedalen under måndagen.
Enligt Socialstyrelsen har både dödligheten och insjuknandet i stroke minskat med nästan 40 procent mellan åren 2002-2006. Trots det är stroke den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Något som bland annat kan bero på att tillgången till sjukvård är ojämlik idag.
Genom att korta tiden mellan insjuknandet till diagnos och behandling skulle man kunna rädda fler liv. Därför måste hela vårdkedjan - från ambulans till diagnos och sedan tidig insatt behandling med standardbehandlingen trombolys eller trombektomi - rulla på så snabbt och bra som möjligt.
Trombektomi: ”hög kostnad - men vinsten betydligt högre”
Trombektomi är en behandling där man mekaniskt drar ur blodproppar i hjärnan via ett ingrepp i ljumsken. En metod som enligt Lars Rosengren, ordförande i Nationella arbetsgruppen för stroke, kan rädda liv och förhindra livslång funktionsnedsättning.
– Kostnaden för att behandla en patient med trombektomi är hög men vinsten är betydligt högre, säger Lars Rosengren, ordförande i Nationella arbetsgruppen för stroke.
Dock förutsätter det att patienterna får sin behandling i tid och att sjukvårdspersonalen är väl rustad.
– För att minimera transporttiderna krävs en omfattande samverkan mellan sjukvårdsregionerna och trombektomicentra. De som utför behandlingen ska vara välutbildade neurologer, säger Lars Rosengren.
I Sverige finns det idag sex trombektomicentrum, men transportmöjligheterna till dem ser olika ut.
[ReadMoreLinkBoxSecond]Nationellt system för transport
– Jag förstår inte varför vi inte redan har ett nationellt system för transport med ambulanshelikopter. Våra grannländer har det. Det finns ju ambitioner men ingen bra plan, säger Per Arnell, chef för Ambulanshelikopterverksamhen i Västra Götalandsregionen.
Många viljor och ekonomiska resurser verkar vara det som sätter käppar i hjulet.
Behovet i landet ser också olika ut, därför kan det också bli svårt att enas utan en nationell styrning, det framgår under paneldebatten.
– Man bör ju se det luftburna och det landburna som ett. Regionerna har tagit ett första kliv och det förs även diskussioner nationellt, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande, (S), SKL.
Kompetensförsörjningen behöver också säkerställas för en god och jämlik akutstrokesjukvård.
– Vi är förmånligt utrustade på vårt center. Men det är ett gediget arbete att bygga upp en sådan verksamhet. Det finns studier som visar att man bör ligga på 25-30 behandlingar per år och person för att hålla den höga kompetensen som krävs för att kunna utföra behandlingen på bästa sätt, säger Tommy Andersson, neurokirurg och neurointerventionist vid Karolinska universitetssjukhuset.
I Socialstyrelsens nationella riktlinjer menar man att en god och sammanhållen vård på stroke-enheten är en förutsättning för att man ska kunna minska dödligheten. Därför behövs mer resurser och fler neurointerventionister behöver vidareutbilda sig.
Detta skulle öka sjukvårdskostnaderna, men på sikt skulle det leda till kraftiga besparingar, menar Socialstyrelsen.
På seminariet medverkande:
Karin Sundin, regionråd, (S), Reg Örebro
Anna Starbrink, landstingsråd, (L), SLL
Lise Lidbäck, förbundsordf, Neuro
Anders Henriksson, 1:e v ordf, (S), SKL
Jesper Petersson, ordf, nat. programråd nervsystemets sjukdomar
Per Arnell, Ambulanshelikopterverksamhen, VGR
Tommy Andersson, professor, Karolinska univeritetssjukhuset
Christina Kennedy, moderator, Dagens Medicin
Lars Rosengren, ordf, nat. arbetsgrupp stroke
Jonas Andersson, ordf, (L), VGR
Anna-Lena Hogerud, ordf, (S), Reg Skåne
Maria Stenberg, (S), Reg Norrb.
Kaisa Karro, ordf, (S), Reg Östergötland
Kommentera denna artikel
För ett år sedan domna jag bort i halva ansikte vänster sida ögat hängde lite Jag blev inlagd på så kallad 24 timmars koll - inga fel hittades.
En läkare sa de kan vara något neurologiskt
Fick rådet av min dåvarande läkare skriva upp hur ofta det hände.
Det försvann- men har kommit åter, berätta för min nye läkare, som hittat i gamla journaler om blodkärl i huvudet, (som jag aldrig fått reda på)
Den här doktorn tyckte jag skulle ta trombyl och tabl mot kolesterol fast kolesterol värde var bra? Sen har jag gått ner 7 kg sen förra sommaren jag kollade blodtrycks med med farmacept de kunde bero på med. man kan gå eller ner sa hon. så vi testade bl tryck sköterskan sa det var bra - jag kunde hålla upp två veckor sen testa bl tryck igen och se om jag gått upp i vikt -
Blodtrycket var han inte nöjd med- inte heller det som sköterskan sa var bra- jag fatta ingenting - nu ska jag äta samma?
Och jag tog ut trombyl och kolesterol med. i Måndags blev helt konstig dvs sämre, tänkte ringa HC men tänkte det går fortare om jag skriver ner några rader och lägger på deras låda- där jag skrev ner och bad honom maila mig
det var i tisdags - vänta vänta de känns obehagligt (de kanske försvinner tänkte jag) men så ringde jag i morse - doktorn skulle ringa mig, ja sa det är ju ologiskt att ta samma med. om den inte hjälper hon höll med- men han får ringa dig... Sen ringer hon du får en tid kom hit på tisdag - ja tack för det.
Jag tycker vården är kass i sverige- man ska väl inte äta något man blir sämre av eller? inte jag i alla fall ,sen skickade jag en förfrågan om vilken rtg som gjordes förra året -men fick inte svar på frågan bara hur med fungerade
vet du något om 24 timmar vilken rtg jag vet att jag var på rtg ? men inte helt säker Med vänlig hälsning Anita
Hur blir resurserna i jämtland och västernorrland?
Inga har kommenterat på denna sida ännu