Skada på supraskapularnerven
Smärta och nedsatt kraft i axeln är relativt vanliga besvär. I undantagsfall beror sådana besvär på en skada på supraskapularnerven.
Vad är supraskapularnerven?
Supraskapularnerven utgår från mellanrummet mellan femte och sjätte kotan i halsryggen (C5–C6). Den löper ut mot axeln och passerar muskler och ledband på vägen. Nerven försörjer två av musklerna i axeln: supraspinatus och infraspinatus. Muskler är beroende av nervimpulser för att kunna fungera. Dessutom förmedlar nerven smärtimpulser från bland annat axelleden.
När supraskapularnerven skadas uppstår smärta och nedsatt kraft i de nämnda musklerna vilket påverkar funktionen i axeln.
Skada på supraskapularnerven är inget vanligt tillstånd, uppskattningsvis utgör det 1–4 % av alla de olika tillstånd som kan orsaka axelbesvär.
Symtom
Symtomen kommer ofta smygande. Beroende på vilken av de två musklerna som främst är påverkad kan det antingen vara svårt att rotera axeln/armen utåt, eller också att lyfta armen i sidled och upp över huvudet. Smärtan beskrivs ofta som en diffus värk på baksidan eller utsidan av axeln, ibland med utstrålning ner över armen.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Orsak
Skador på supraskapularnerven kan bland annat bero på att nerven kommer i kläm, att den översträcks eller att den drabbas av ett direkt slag som vid fall på axeln eller en tackling.
Idrotter som tennis, simning, volleyboll och tyngdlyftning kan leda till en översträckning av supraskapularnerven och orsaka nedsatt funktion i den. I vissa fall kan godartade cystor göra så att nerven kommer i kläm.
Diagnos
Diagnosen misstänks utifrån sjukdomshistorien och undersökningsfynd men kan vara svår att ställa eftersom det finns flera andra diagnoser som har liknande symtom och som kan förekomma samtidigt, som till exempel rotatorkuffskada.
Ofta behövs kompletterande undersökningar. En röntgen av axeln kan göras för att utesluta andra diagnoser. Magnetkameraundersökning och elektrofysiologiska undersökningar där nervaktiviteten mäts kan bli aktuella.
Behandling av skada på supraskapularnerven
Målet med behandlingen är att uppnå normal funktion i nerven. Om det inte påvisas något som orsakar att nerven mekaniskt kommer i kläm, rekommenderas i de flesta fall fysioterapi och att undvika aktiviteter som utlöser besvär. Vid behov kan receptfria smärtstillande läkemedel användas.
Om symtomen fortsätter trots behandling, eller om det påvisas något som klämmer på nerven (ofta en cysta), kan det bli aktuellt med en operation. Under ingreppet kan ortopeden åtgärda det som klämmer nerven.
8 vanliga frågor och svar om Parkinsons sjukdom
Se frågorna om Parkinsons sjukdom som Dag Nyholm, docent och specialistläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, har besvarat.
Prognos
De flesta patienter blir bra med fysioterapi. Hos patienter där operation bedömts nödvändig är prognosen också oftast god vad gäller smärtlindring samt förbättrad styrka och funktion i axeln.