Mindre risk för Parkinson med bortopererad blindtarm
Risken att Parkinsons sjukdom utvecklas är mindre hos personer som har opererat bort blindtarmen, det visar en ny studie.
Hos personer som har Parkinson sjukdom är tarmproblem som gaser, förstoppning och illamående vanligt. Det var också därför forskare nu har börjat titta på sambandet mellan Parkinson och problemen i tarmen.
Hos personer som lever med Parkinsons sjukdom bildas klumpar i hjärnan av ett felaktigt protein. Ett protein som också finns i blindtarmen. Dessutom har tidigare djurförsök visat att det här proteinet kan färdas från tarmen till hjärnan via nervtrådar. Når protenintrasslet hjärnan kan det ta död på hjärnceller, vilket i förlängningen kan leda till Parkinsons sjukdom.
För att titta närmare på det här använde sig forskarna sig av ett patientregister över 1,6 miljoner svenskar.
Risken minskade med nästan en femtedel
Det forskarna då kunde se var att förekomsten av Parkinsons sjukdom var mindre hos de personer som opererat bort sin blindtarm. I denna grupp drabbades 20 procent färre av sjukdomen, jämfört med kontrollgruppen som bestod av personer som inte opererat bort blindtarmen.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Men däremot kan forskarna inte rekommendera blindtarmsoperationer i förebyggande syfte.
– Blindtarmen har setts som ett onödigt organ, men det kan mycket väl vara så att det finns hälsovinster med att ha blindtarmen kvar, säger Daniel Lindqvist vid Lunds universitet, som är en av forskarna bakom studien till DN.
– Man kan ju absolut inte rekommendera en blindtarmsoperation som en preventiv åtgärd för att förebygga Parkinsons sjukdom. Det finns inget stöd för det och det skulle innebära enormt mycket onödig kirurgi och risker, säger han till Vetenskapsradion.
[ReadMoreLinkBoxSecond]
Förhoppningen: Kan bidra till nya läkemedel
Dessutom är Parkinsons sjukdom inte speciellt vanlig sjukdom. Den drabbar bara ett par tiondels procent av befolkningen, enligt Dagens Nyheter.
Enligt Daniel Lindqvist bidrar istället studien till ett stöd för tanken om att det finns en koppling mellan tarmens och hjärnans biologi, vilket i framtiden kanske skulle kunna bidra till nya behandlingar.
8 vanliga frågor och svar om Parkinsons sjukdom
Se frågorna om Parkinsons sjukdom som Dag Nyholm, docent och specialistläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, har besvarat.
– Man skulle kunna tänka sig läkemedel mot Parkinsons sjukdom som riktar sig mot tarmen, till exempel genom att påverka tarmfloran, säger Daniel Lindqvist till DN.
Kort om Parkinsons sjukdom:
- Vid Parkinson sjukdom förstörs de nervceller som tillverkar dopamin. Dopamin är en signalsubstans som hjärnan använder för att skicka signaler mellan hjärncellerna. När dessa celler förstörs får hjärnan svårare att kontrollera de nervsignaler som styr kroppens rörelser.
- Huvudsyftet med dagens behandling vid Parkinsons sjukdom är att ersätta dopaminbristen i hjärnan.
- Orsaken till Parkinsons sjukdom är i de flesta fall okänd. Hos en minoritet av patienterna är sjukdomen ärftlig. Vissa gifter och droger kan orsaka sjukdomen, liksom upprepade slag mot huvudet.
- Sjukdomen kännetecknas av olika motoriska symtom: långsammare/minskad rörlighet, muskelstelhet, skakningar och balanssvårigheter. De motoriska symtomen tilltar kontinuerligt med tiden.
- Vid Parkinsons sjukdom kan man även få så kallade icke-motoriska symtom som: smärta, hallucinationer och sömnsvårigheter, sväljsvårigheter, symtom från urinblåsan, sexuella problem, kognitiv nedsättning, depression och ångest m.m.
-
Dagens Nyheter -
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/mindre-risk-for-parkinson-efter-blindtarmsoperation/
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7079208
Kommentera denna artikel
Finns något prov där ärftlighet uppdagas och skulle man ordinera att bra att operera
bort blindtarmen då. Tacksam för svar
Inga har kommenterat på denna sida ännu