Celler från befruktade ägg kan hjälpa Parkinsonsjuka
Hos Parkinsonsjuka dör de celler som tillverkar dopamin. Eftersom dopaminet behövs för att hjärnan ska kunna skicka signaler mellan hjärncellerna gör detta att Parkinsonsjuka får svårt att kontrollera kroppens rörelser. De mediciner som finns idag lindrar symtomen bara de första femton till tjugo åren av sjukdomen. Därför har forskarna länge försökt hitta bättre behandlingsmetoder.
Redan på åttiotalet lyckades man transplantera in dopaminceller från aborterade foster i hjärnan på patienter med Parkinson. Men tillgången på foster var begränsad och forskningen avstannade – ända tills idag när forskarna i Lund lyckats tillverka dopaminceller från stamceller från befruktade ägg. Och dopamincellerna har visat sig fungera lika bra som de celler vi har i hjärnan naturligt.
– Man kan säga att det blir en form av fabrik av dopaminceller eftersom de här stamcellerna vi använder har en obegränsad förmåga att dela sig. Så nu kan vi producera så mycket celler vi vill i laboratoriet, som man sedan kan använda på patienter, säger docent Malin Parmar till SVT.
Inom några år räknar forskarna med att kunna börja operera patienter, men bara omkring var tionde Parkinsonsjuk kan bli aktuell för transplantation. Neurologiprofessorna Håkan Widner är den som väljer ut vilka patienter som ska erbjudas operation.
– Man får inte vara för långt gången i sin sjukdom och inte ha kommit till ett stadie där man har helt okontrollerade rörelser. Vi siktar in oss på de patienter som insjuknat före 50, säger han till SVT.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu