Ny patientlag kan förbättra för parkinsondrabbade
Möjligheten att få avancerad behandling har tidigare varit liten för parkinsonpatienter som råkat ha oturen att bo i ”fel” landsting. Men den nya patientlagen ger numera alla rätt att söka öppenvård var som helst i landet, något som kan leda till en förbättring för parkinsondrabbade.
Patienter med Parkinsons sjukdom brukar ofta ha en ”smekmånadsperiod” på mellan fem och åtta år när den traditionella läkemedelsbehandlingen fungerar bra, berättar neurologen Jan Linder under ett seminarium i Almedalen. Efter dessa lättare år hamnar många i en komplikationsfas, då behandlingen ger allt mindre effekt. En mer avancerad behandling i form av läkemedelspumpar eller DBS (deep brain stimulation) krävs då för att få lindring av symtomen. Men det råder stora skillnader mellan landstingen när det gäller hur många patienter som får tillgång till avancerad behandling. Bäst är Västerbottens län, där 45 procent av parkinsonpatienterna i komplikationsfas får avancerad behandling, medan Värmlands län ligger i botten med 11 procent. Men nu kan det bli ändring.
Med den nya patientlag som trädde i kraft vid årsskiftet har numera alla patienter möjligheten att söka sig till det landsting som de själva anser har bäst öppenvård – och redan har en handfull parkinsonpatienter specifikt sökt sig till Västerbotten, enligt Jan Linder, överläkare på Neurocentrum i Umeå. Men de flesta avancerade behandlingar sker i slutenvård, och Jan Linder anser att även denna vård bör vara valfri.
– Jag tycker att man borde ha rätt att fritt välja den vård man vill ha, oavsett om det är öppen- eller slutenvård, säger han.
Men även om den nya lagen bara har öppnat för valfrihet inom öppenvården, alltså sjukvård som utförs utan att man ligger inlagd, tror Jan Linder att lagen kan leda till förbättringar för landets parkinsonpatienter. Lagen ger nämligen också patienterna rätt att få en såkallad second opinion, en andra läkarbedömning, av en läkare även utanför det egna landstinget.
– Jag tror att patientlagen kan göra skillnad för alla som känner att de inte riktigt fått den vård de behöver. Om en parkinsonpatient kan visa upp på papper att en viss läkare anser att patienten är lämpad för exempelvis DBS-behandling kan det bli ett värdefullt verktyg för att utöva påtryckningar i sitt hemlandsting.
8 vanliga frågor och svar om Parkinsons sjukdom
Se frågorna om Parkinsons sjukdom som Dag Nyholm, docent och specialistläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, har besvarat.
Jonas Andersson (FP) är regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen.
– Det är jättebra att folk kan söka sig till Umeå vid behov, men alla kan inte få vård där. Det går inte att rekrytera hur många neurologer som helst, så det är inte lösningen. Men däremot kommer alla landsting att vara rädda för att förlora patienter till ett annat landsting, eftersom det innebär en ekonomisk förlust. Det kommer i sin tur att skapa ett tryck för att åtgärda problemen på hemmaplan, säger han.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu