Depression vid Parkinsons sjukdom – överläkaren förklarar tidiga symtom och behandling
Många förknippar Parkinsons sjukdom med symtom som skakningar och okontrollerade rörelser. Men symtomen vid sjukdomen är inte bara motoriska (kroppens rörelseförmåga), utan nervbanorna påverkar även de signaler och hormoner som har med sinnesstämningen att göra.
– Kognitiva funktioner som depressiva tankar, ångest och oro kan till och med vara tidiga tecken på Parkinsons sjukdom, säger Dag Nyholm, professor i neurologi och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Vanliga symtom vid Parkinsons sjukdom är relaterade till kroppens rörelser, vilket kallas motoriska symtom. Det kan exempelvis röra sig om skakningar, stela muskler och långsamma rörelser. Nervsjukdomen Parkinsons sjukdom påverkar även det kognitiva, som minnet, sömnen och sinnet. Symtom som kanske inte är lika tydliga, men nog så drabbande för den som är sjuk. Läs om ord kopplade till vård vid Parkinsons sjukdom som är bra att ha koll på.
– En del med Parkinsons sjukdom utvecklar depressiva tankar, får ångest eller oro. I en del fall har vi sett att de kunnat vara tidiga tecken på Parkinsons sjukdom, innan sjukdomen har påverkat rörligheten. Men att de symtomen inte räcker för att diagnostisera just Parkinsons sjukdom eftersom depression och ångest förekommer hos många. De symtomen är för ospecifika, förklarar Dag Nyholm, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och professor i neurologi.
Depressiva symtom kan vara tidiga tecken på Parkinsons sjukdom
Dag Nyholm berättar om fall där man har tittat på sjukdomsförloppet hos den med Parkinsons sjukdom de senaste åren, och att man i efterhand har sett att det funnits en ökad risk för depressivitet. Med depressivitet menas att det inte behöver vara en varaktig depression där personen konstant är dyster i sinnet, utan snarare att nedstämdheten kan komma och gå. Här kan du läsa mer om depression.
– Det är klart att en del kan få en rejäl depression med konstanta tankar om att livet inte är värt att leva. Då måste man få behandling för det från sjukvården. Men vid de mindre symtomen som är mer allmänna kanske många inte söker hjälp för, och därför får vi reda på det under ett senare skede när patienter med Parkinsons sjukdom kommer till oss, förklarar Dag Nyholm.
Hur kommer det sig att personer med Parkinsons sjukdom drabbas av ångest, oro och depression?
– Vi vet inte exakt varför och hur det fungerar. Men Parkinsons sjukdom är en nervsjukdom som påverkar nervsystemet och nervsignalerna. Nervsystemet påverkar flera delar i hjärnan, och så även den del som styr sinnesstämningen. Man kan säga att Parkinsons sjukdom är en obalans i signalsubstans-systemet som håller oss igång både motoriskt och mentalt, säger Dag Nyholm.
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Parkinsons sjukdom påverkar mer än rörelseförmågan
Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i kroppens centrala nervsystem och är kopplat till hjärnans belöningssystem. Dopamin är även en signalsubstans som stimulerar rörelseförmågan, verkar lugnande och är smärtstillande.
– Idag får patienter med Parkinsons sjukdom mediciner som hjälper till att öka dopamin-signaleringen och det i sig hjälper inte bara till mot de motoriska symtomen utan även den kognitiva delen, som depressivitet och ångestsymtom, förklarar Dag Nyholm.
Dag Nyholm betonar att en bra behandling är grundläggande vid Parkinsons sjukdom och att med dagens mediciner kan hjälpa mycket, även vid de depressiva symtomen. I vissa fall kan det behövas ytterligare mediciner för att man ska må bättre, om andra signalämnen som serotonin (som påverkar bland annat sinnesstämning och känslor) och noradrenalin (som hjälper kroppen att hantera stress) är påverkade.
– Serotonin och noradrenalin kan påverka vid Parkinsons sjukdom och är de mest kända signalämnena som kan hamna i obalans vid sjukdomen. Användning av antidepressiva läkemedel kan ha bra effekt då vid symtom som ångest och depressiva tankar, säger Dag Nyholm.
“Ångest är ett väldigt viktigt symtom att behandla”
Förutom medicinering som behandling så kan man även få hjälp via KBT-behandling och annan samtalsterapi. KBT står för kognitiv beteendeterapi, som går ut på att lära dig om hur tankar och beteenden fungerar och hur du kan förändra dem.
Att få hjälp vid ångestsymtom är viktigt eftersom hur vi mår mentalt kan påverka hur vi mår fysiskt. Parkinsons sjukdom är mer än skakningar och okontrollerade rörelser.
– Det finns inget värre man kan uppleva som människa än ångest, så det är väldigt viktiga symtom att försöka behandla, säger Dag Nyholm.
När man får ett besked om diagnos kan en del rädslor och funderingar även slå till. Det kan vara naturliga rädslor som kan uppstå och som inte går att medicinera bort. Det är tankar som bör bearbetas.
– Det är en reaktion på att livet tar en annan riktning och patienter behöver också få känna dessa känslor. Som patient behöver man få chansen att bearbeta, få information samt prata om vad man upplever och känner. Att lära sig om sin sjukdom tror jag är viktigt och kan hjälpa en att klara av att hantera den, säger Dag Nyholm.
Se frågorna om Parkinsons sjukdom som Dag Nyholm, docent och specialistläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, har besvarat.8 vanliga frågor och svar om Parkinsons sjukdom
Läs också:
-
Parkinsonpodden-Anders: “Längtar inte tillbaka till det gamla”
-
Parkinsonsjuksköterskan: ”Viktigt att värna om personernas livskvalitet”
-
Checklista inför läkarbesöket för dig med Parkinsons sjukdom
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu