Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Xenon kan hindra hjärnskada hos nyfödda

Annons

Nedkylning under ett par dygn är en etablerad behandlingsmetod sedan några år tillbaka för att förhindra hjärnskada hos nyfödda som drabbas av syrebrist. Nu hoppas forskare kunna fördubbla den skyddande effekten genom att samtidigt ge spädbarnen ädelgasen xenon, och för bara några veckor sedan testades denna metod på&nbspbarn.
– Den kan tyckas vara en lite märklig id&eacute, men det visar sig att genom att kombinera nedkylning med att andas in ädelgasen xenon så fördubblas den skyddande effekten, säger Marianne Thoresen, professor i neonatalogi vid Universitetet i Bristol, England, till Vetenskapsradion.

Marianne Thoresen är en av pionjärerna bakom metoden att kylbehandla hjärnan hos nyfödda med syrebrist, ett arbete som hon inledde på 1990-talet när hon arbetade vid Karolinska Institutet i Stockholm. När kroppstemperaturen kyls ner till 33,5 grader sänker man bland annat ämnesomsättningen, vilket förhindrar att fler skador på nervcellerna uppstår efter den akuta syrebristen.

Annons
Annons

Xenon är en ädelgas, vilket innebär att atomerna har mycket svårt att binda till andra atomer och molekyler, därför kan det vara svårt att förstå att xenon skulle ha en skyddande effekt. Men cellstudier har visat att vid låga temperaturer uppstår svaga bindningar som bland annat blockerar inflammationer i hjärnan till följd av syrebrist. I omfattande studier har Marianne Thoresen testad metoden på nyfödda grisar, och i dessa studier har hon sett att skyddseffekten på hjärnan är så hög som 70 procent när kyla kombineras med xenon. Och för några veckor sedan behandlade hon för första gången ett barn på detta sätt.
– Vi har fått klartecken för en så kallad ”feasability study”, det är egentligen en teknisk studie för att se om det är möjligt att ge xenon till små barn. Hittills har vi behandlat fyra barn, och det har gått bra, säger hon.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.