Supergamlingars hjärnor studeras
– Hjärnorna hos ”supergamlingar” (superagers) är endera annorlunda ihopkopplade eller så har de strukturella olikheter jämfört med normala individer i samma ålder. Det kan röra sig om en faktor, exempelvis en specifik gen, eller en kombination av faktorer som ger skydd, säger Changiz Geula som är hjärnforskare vid Northwestern University, till Dagens Nyheter.
Changiz Geula med kollegor har studerat hjärnorna hos 31 äldre individer som är avsevärt skarpare i sitt intellekt, jämfört med andra personer i samma ålder. I studien ingår även döda hjärnor från ”supergamlingar”.
Forskarna har bland annat sett att en särskild del av ”supergamlingars” hjärnor är betydligt större och tjockare. Det handlar om anterior cingulate cortex, ett område som indirekt är kopplat till minnet eftersom det ingår i regleringen av motivation och kognition.
Dessutom såg man att dessa hjärnor har mindre mängd av neurofibrillära trassel, vilket är trassel av proteinet tau som kan döda nervceller i hjärnan. Fibertrassel hör exempelvis till sjukdomsbilden vid Alzheimers sjukdom.
Däremot hade ”supergamlingars” hjärnor betydligt mer av så kallade Economo-neuroner, vilka är nervceller som underlättar kommunikationen i hjärnan. Dessa nervceller har även hittats hos intelligenta djur som delfiner, valar och apor. ”Supergamlingarna” hade tre till fem gånger fler Economo-neuroner i anterior cingulate cortex, jämfört med andra individer i samma ålder.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Den nya forskningen hoppas ge svar på hur människor kan göra för att bibehålla sin intellektuella spänst, samt ge viktiga ledtrådar inom folksjukdomar som demens.
Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of neuroscience.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu