Operation skulle rädda många med epilepsi
Minst dubbelt så många som idag är i behov av operation mot sin epilepsi. Det skulle rädda många från epileptiska anfall, enligt Socialstyrelsen som publicerar de första nationella riktlinjer för vård vid epilepsi.
– Epilepsi drabbar många, men kunskapen om sjukdomen i vården och samhället är otillräcklig. Det gör vården bristfällig och ojämlik. Effektiva metoder för att diagnostisera och behandla epilepsi kommer för få till del. Det kan delvis förklaras av att epilepsi är mycket komplext och egentligen ett symtom som kan ha många olika orsaker, säger projektledaren Anna Lord.
Idag lever omkring 81 000 patienter med diagnosen epilepsi, cirka 69 000 vuxna och 12 000 barn, visar myndighetens patientregister. För att förbättra vården för dessa patienter har Socialstyrelsen tagit fram nationella riktlinjer för de områdena med störst praxisskillnader och förbättringsbehov. Bland annat bör personer med misstänkt epilepsi erbjudas en neurologisk bedömning av en läkare med aktuell kunskap om epilepsi inom fyra veckor.
– Tidig diagnos och återkommande uppföljning är en förutsättning för optimal behandling. Uppföljning och bedömning hos epilepsisjuksköterskor bör också erbjudas, säger Anna Lord.
Hälften av alla med epilepsi får inte den behandling de behöver
I första hand får patienter med epilepsi läkemedelsbehandling för att minska risken för anfall. Men en tredjedel av patienterna blir inte hjälpta av det. Därför rekommenderar Socialstyrelsen att dessa individer erbjuds en avancerad utredning. Syftet med utredningen är att ta reda på om anfallen utlöses i en del av hjärnan som kan opereras.
Runt hälften av alla som genomgår det kirurgiska ingreppet kan bli anfallsfria.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
– Många går alldeles för lång tid och testar olika antiepileptiska läkemedel utan effekt, innan de utreds för operation. Det vill vi ändra på med riktlinjerna. Minst dubbelt så många som idag borde få möjlighet att genomgå en operation, säger Anna Lord.
En slutversion av de nationella riktlinjerna för epilepsi planeras vara klar våren 2019.
- Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2018/operationkanbotaflerpersonermedepilepsi
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu