Ny metod ger bättre kunskap om hjärnsjukdomar
Signalsubstanser är kemiska budbärare som förmedlar signaler mellan hjärnans celler. Förändrade koncentrationer av dessa substanser hör samman med flera sjukdomar i hjärnan som exempelvis Parkinsons sjukdom, depression och Alzheimers sjukdom.
För att bättre förstå de neurologiska störningarna behövs mer kunskap om signalsubstansernas distribution och koncentration i hjärnan.
Nu har en forskargrupp vid Uppsala universitet, institutionen för farmaceutisk biovetenskap, utvecklat en ny metod som kan mäta koncentrationen av flera olika signalsubstanser i hjärnan. Däribland tyrosin, tryptamin, dopamin, GABA, glutamat och acetylkolin. Till sin hjälp har de en molekylärspecifik metod som används direkt på tunna hjärnvävnadssnitt.
Det är första gången som forskare kan avbilda den specifika koncentrationen av olika signalsubstanser i hjärnan. Annars får man förlita sig på indirekta analyser som har svårt att skilja de olika signalsubstanserna åt.
– Förhoppningen är att den nya avbildande analysmetod vi utvecklat för att mäta signalsubstanser i hjärnan ska ge oss ny kunskap och information om bland annat neurodegenerativa sjukdomstillstånd och inklusive komplikationer vid behandling av dessa sjukdomar, säger forskaren Per Andrén, i ett pressmeddelande från universitetet.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Studien har publicerats i tidskriften Neuron.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu